Az oldal felhasználóbarát működéséhez sütiket használunk! Hogyan használjuk fel a sütiket? Itt olvashatsz róla.

ok
Legszélesebb kínálat a még szebb otthonért.
Menu
1 750 FtRegisztrációBejelentkezés1 750 FtKosár
FőoldalFőoldalInspirációk

Téli koszorúk: Készítsd el a sajátodat!

Iva Baltaretu · 2021. feburár 9.

Szereted a természet kincseivel díszíteni az otthonodat? Akkor ismét egy kis alkotásra invitálunk. A most következő koszorúkban az a legjobb, hogy alapanyagaikat egyszerűen beszerezheted kirándulás, séta közben. Csak nyitott szemmel kell járnod.

Miből készítsd?

1. A legtöbb virágüzletben árulnak hagyományos szalmaalapot, amit egyszerűen felöltöztethetsz mohával, tobozokkal, gallyakkal, termésekkel.

2. Ha inkább a minimalizmust szereted, akkor egy fémgyűrű is tökéletes lesz a célra. Percek alatt új dekorációvá alakíthatod az aktuális szezonnak megfelelően.

3. Gallyakból saját koszorúalapot is készíthetsz. A nyírfa gallyai elég vékonyak és rugalmasak, így könnyedén koszorúvá hajlíthatod őket.

4. Vörösfenyő gallyakat is használhatsz. Egy szeles éjszaka után indulhat a gyűjtés! Figyelj arra, hogy minél előbb meghajlítsd őket, mert egy idő után megkeményednek és könnyen eltörnek.

5. Gyűjts kéregdarabokat, fúrd át őket, és fűzd fel őket egy merevebb drótra. Végül formáld kör alakúra!

6. A csavart fűzfaágakból is szép koszorú készül.

Tipp: A gallyakat soha ne hagyd sokáig a melegben állni! A hajlékony ágak egy nap alatt kiszáradnak és megkeményednek. Ha tudod, hogy nem használod fel azonnal a gallyakat, hagyd kint őket a szabadban! Párás környezetben néhány hétig megőrzik rugalmasságukat.

Megvan az alap. Hogyan díszítsd?

A koszorút hagyhatod natúran, díszítetlenül. Fújd le ezüst, fehér, vagy arany spray-festékkel, és akaszd fel egy szalagra!

Feldobnád valamivel? Ismered a meténg, más néven télizöld nevű növényt? Örökzöld, gyönyörű szimmetrikus levelei víz nélkül is több hétig zöldek maradnak. A nyáron lila virágzású meténg egész évben alkalmas koszorú díszítésére.

Ha a kertedben van saját bukszusbokrod, nyugodtan használhatod a koszorúhoz. Csak arra vigyázz, hogy az összhatás ne legyen túlzottan temetős!

Az évszak különösen alkalmas zuzmók, fenyőtobozok, és egyéb termések begyűjtésére. A moha is gyönyörű díszítő, de ne az erdőből szerezd be, hanem a kertben lévő kövekről és fákról!

A virágboltban is beszerezhetsz pár elemet a koszorúdra. Ott van például az eukaliptusz vagy a magyal. Az utóbbi évek nagy slágerei a pozsgások.

Fontos: Koszorúkészítéshez minőségi metszőollóra, huzalokra és esetleg ragasztópisztolyra is szükséged lehet.

Hogyan csináld? Tippek téli koszorúkhoz

Próbáld ki a minimalizmust! - Csatlakoztasd a kis vörösfenyő és eukaliptusz gallyakat az egyszerű fém kör alakú alaphoz, majd díszítsd zuzmódarabkákkal!

A vesszőből font koszorút fújd le fehér festékkel, így máris kész a télies hangulatú koszorú!

Hasznosítsd újra a meglévő, akár adventi koszorút! Távolítsd el a fonnyadt gallyakat, és dobd fel például eukaliptusszal, vagy más zöld levéllel!

Kísérletezz! Néha engedd szabadjára a fantáziádat, és használj kevésbé gyakori dekorelemeket! Például csipkeszalagot, dióhéjat vagy akrilfestéket.

Olyan helyen laksz, ahol a hőmérséklet gyakran van nulla fok alatt? Készíts jégkoszorút! Ehhez csupán egy kerek edény szükséges (például egy tortaforma). Takard be hóval, és önts rá vizet! Ezután helyezz bele gallyakat, terméseket! Hagyd megdermedni, szedd ki a formából, és tedd a bejárathoz vagy a teraszra! A gyerekekkel közösen is szuper program elkészíteni.

Szeretsz alkotni? Ne dobd ki az elhasznált koszorúkat, hanem gyűjtsd össze egy dobozban az alapanyagokat és terméseket, így bármikor újra felhasználhatod őket!