Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Tippek egy közepes méretű teraszhoz

Minek kell megfelelnie álmaid teraszának? Hatalmas bulikat szerveznél barátaiddal, esetleg egy szabadtéri nyári konyhára vágysz, vagy inkább egy kültéri irodát alakítanál ki? Vagy csak egy kis kültéri nappalit szeretnél, ahol egész nyáron élvezheted a legfinomabb koktélokat?

Bármit is szeretnél, rengeteg tippünk van a számodra! Segítünk kiválasztani a tökéletes bútorokat, kiegészítőket és dekorációkat, amelyekkel pillanatok alatt kialakíthatod álmaid teraszát.

A tervezés első szakaszában három fő szempontot vegyél figyelembe: méret, stílus és funkcionalitás!

1. Tökéletesen kihasznált, de nem túlzsúfolt!

Egy 20 m²-es teraszon már egy nagyobb méretű ülőgarnitúra is elfér, amelyen az egész család kikapcsolódhat. Fontos, hogy ne töltsd ki a rendelkezésre álló teret kizárólag bútorokkal. Mindig legyen elég helyed a szabad mozgáshoz.

Általában hány ember használja a teraszt? Ha sokat használod a teraszt, akkor ennek megfelelően alakítsd ki a székek és kanapék elhelyezését. Ha rendszeresen vendégek látogatnak szerezz be néhány praktikus padot vagy összecsukható széket és futont!

2. Mi a terasz fő funkciója?

Miket szoktál leggyakrabban csinálni a teraszon? Sokat ebédelsz és vacsorázol a szabad ég alatt, vagy csak napozni szoktál a meleg nyári napokon? Esetleg idén egy kültéri irodát szeretnél kialakítani a szabadban?

Ezután döntsd el, milyen típusú bútorok illenek ehhez a legjobban. Lehet, hogy csak egy asztalra és néhány székre lesz szükséged, de az is lehet, hogy egy stílusos dohányzó asztallal kiegészített kültéri kanapé illik legjobban az elképzeléseidhez.

3. Időtálló design és megbízható minőség

A bútorok kiválasztásánál próbálj meg olyan darabokat választani, amelyek sok éven át hűséges társaid maradnak. Kerüld a túlságosan kihívó, trendi kiegészítőket és inkább válassz olyan darabokat, amelyek nem mennek ki a divatból egy-két szezon alatt.

Lehet, hogy a stílusod megváltozik az évek során, de ne aggódj, mert a kisebb kiegészítőkkel és a hangulatos textíliákkal könnyedén megváltoztathatod a terasz megjelenését. Például a rattan bútorok megfelelnek a trópusi, a bohém és a minimalista stílusnak is.

Ha szeretnél több segítséget a döntéshez, tekintsd meg az erről a témáról készített cikkünket.

4. Bútorok elhelyezése és időjárási tényezők

A bútor kiválasztásakor már legyen elképzelésed arról, hogy hol lesz a helye a teraszon. A terasz részben vagy teljesen árnyékolt és védett az esőtől, vagy a kiegészítők kiválasztásánál figyelembe kell venned az időjárási tényezőket is?

A fából készült bútorok vásárlásánál számolnod kell a rendszeres karbantartással és impregnálással is, illetve azzal, hogy idővel a fa megjelenése még patinásabb lesz. Az alumíniumból és fémből készült daraboknál a folyamatos hőmérséklet-ingadozás és a páratartalom okozhat problémát.

5. Ne feletkezz meg a növényekről!

A csempézett vagy fa felhasználásával épített terasz túlságosan is felmelegedhet egy forró nyári nap után. A hőfelhalmozódást könnyedén elkerülheted, mindössze annyit kell tenned, hogy néhány cserepes növényt teszel a megfelelő helyre - azonnal érezni fogod a különbséget! A növények segítenek lehűteni a forró levegőt és növelik a páratartalmat is.

További előny az állandó friss fűszernövény-kínálat, amely mindig jól jön a konyhai finomságok vagy jobbnál jobb koktélok készítésénél.

Szeretnél megtöbbet megtudni a stílusos kerti kiegészítőkről és bútorokról? Fedezd fel további inspirációinkat!