Bonami-napok: akár 40% kedvezmény | Spórolj most →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Tippek a házi könyvtár profi kialakításához

Kateřina Chourová
Kateřina Chourová
Bonami Blogger

Egyetlen otthonból sem hiányozhat a könyvszekrény vagy a könyvespolc. A jól szervezett otthoni könyvtár amellett, hogy sokat elárul az itt élők érdeklődési köréről, stílusos lakberendezési elem is egyben. Nem mellesleg pedig mindig olvasásra csábít.

Tippjeinkből megtudhatod, hogyan rendezd be házi könyvtárad úgy, mintha egy lakberendező adta volna az ötleteket hozzá.

Csak ami értékes!

Olyan könyveket, gyertyákat, vázákat és képeket tegyél házi könyvtáradba, amik igazán lelkesítenek!

Kerüld a porfogókat. Jó, ha egy adott dekorációhoz szép emlékeid fűződnek. Ha jobban átlátnád, hogy illeszkedik-e a kiegészítők stílusa és színe egymáshoz, először tedd le őket egymás mellé a földre!

Csoportosíts!

Találj ki egy rendszert a könyvek csoportosítására. Elrendezheted őket például színek szerint is, de lehetnek vegyesen is a színek.

Praktikus a könyvek tartalma szerinti csoportosítás is. Ekkor tedd egymás mellé a szépirodalmi műveket, a szakácskönyveket, a képzőművészeti albumokat, a verseket, a mesekönyveket és a lakberendezéshez kapcsolódó kiadványokat.

A könyv gerince vagy a lapjai látszódjanak?

A leggyakoribb elrendezési mód, ha a könyvek gerince látszik. Ez praktikus, mivel szerepel rajta a szerző neve és a cím. Érdemes könyvtámaszokat használnod, nemcsak praktikusak, de stílust is visznek a térbe.

Másik lehetőség az, ha vízszintesen rendezed el a könyveket.

A különböző méretű könyvek jól mutatnak úgy is, ha egymás mögé teszed őket. Természetesen a kisebbeket előre.

A szebb könyvborítókat műalkotásként kiemelt helyre is teheted. Ha a belső oldalakon van egy kedvenc illusztrációd, akkor ott kinyitva tedd a polcra az adott könyvet.

Bonami tipp:

Ha a könyvek gerince zavaróan színes, fordítsd meg őket, hogy a lapok látszódjanak.

Dekorálj stílusosan!

Töltsd ki az üres helyeket kiegészítőkkel!

 • Kreatív könyvtámaszok
 • Könyvtámaszként szobrokat, vázákat és nehezebb gyertyákat is bevethetsz.

 • Érdekes dekorációk
 • A könyvek között helye van egy-egy csendéletnek is. A kompozíciókat összeállíthatod festményekből, virágokból és gyertyákból. Néhány apró dekorációval még vonzóbb lesz az összkép.

 • Kombináld a textúrákat!
 • Minden kompozíció csodásabb lesz, ha olyan természetes elemeket is adsz hozzá, mint a kő, a fa vagy az üveg. Egy kis luxust pedig fekete, arany vagy réz fém kiegészítőkkel vihetsz az összképbe.

 • Világítás
 • Spot lámpákkal lenyűgöző atmoszférát teremthetsz, és a házi könyvtár egyes részeit is kihangsúlyozhatod vele.

  Ügyelj a harmóniára!

  Fontos, hogy egyensúly legyen a térben, ezért figyelj oda, hogy harmonikus legyen a könyvek elrendezése. Ha az egyik oldalon magasabb könyvek vannak, akkor a többi részén inkább vízszintesen rendezd el a kiadványokat. Hagyj kitöltetlen helyeket is a polcokon, így légiesebb lesz a könyvtárad.

  Bonami tipp:

  Hagyj kitöltetlen helyeket is a polcokon, így légiesebb lesz a könyvtárad.

  Gondolkodj hármas egységekben!

  A tárgyak csoportos elrendezésekor jó ötlet trióban gondolkodni. Egy magasabb tárgy például nagyon jól mutat két alacsonyabb között. Az is jó, ha egy nagy gyertyát teszel jobb oldalra, a legkisebbek középre, és egy kicsit magasabbat mögé.

  Bonami tipp:

  Az olyan tárgyakat, amiket nem szeretnél mindenkinek mutogatni, tedd egy praktikus és mutatós tárolókosárba, és úgy helyezd őket a polcra.