Unod a szokásos süteményeket? Semmi gond, elhoztuk neked egy fiatal blogger anyuka, danunule kedvenc édesség receptjeit.
Ünnepi sütemény, pár perc alatt elkészíthető, vitaminokkal teli egészséges praliné és igazi karácsonyi desszertcsoda is vár arra, hogy elkészítsd.
Hozzávalók:
• 100 g tönkölyliszt
• 70 g finomliszt
• 3 tojás
• 120 g olvasztott vaj
• 180 g nádcukor
• egy teáskanál mézeskalács fűszer
• egy teáskanál fahéj
• két teáskanál sütőpor
• egy csipet só
• egy teáskanál lenmag (elhagyható)
• 30 g dió
• 20 g mogyoró
• 250 g sárgarépa
• 60 g körte- vagy almapüré
• pár csepp rum
Krém:
• 100 g tejföl
• 250 g mascarpone
• 150 g ricotta
• 4 evőkanál porcukor
• pár csepp citromlé
Verd fel a tojásokat a cukorral. Ezután keverd bele az olvasztott vajat. Egy másik tálban keverd össze a lisztet, fűszereket, sót, lenmagot, sütőport és diót, majd apránként add hozzá mindezt a folyékony állagú keverékhez. Keverd bele a finomra reszelt sárgarépát, a gyümölcspürét és egy csepp rumot. Öntsd a tésztát sütőpapírral bélelt, kb. 15 cm átmérőjű tortaformába. 170 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 50 percig.
Amíg kihűl a tészta, készítsd el a krémet. Keverd össze az összes hozzávalót, kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még cukrot vagy tejszínt.
Vágd fel és töltsd meg a kihűlt tortát a krémmel, majd a torta felszínét kend be a maradék krémmel.
kb. 20 golyóhoz
Hozzávalók:
120 g (ideális esetben friss) datolya
100 g kesudió
100 g mandula
két teáskanál mézeskalács fűszer
egy csipet só
100 g csokoládé (min. 52% kakaótartalommal)
kókuszreszelék
só
szeletelt mandula
Ha szárított datolyád van, áztasd be vízbe. Amikor megpuhulnak a szemek, öntsd le a vizet róluk (és használd fel turmixhoz vagy zabkásához). Őröld meg a kesudiót és a mandulát. Ezután add hozzá a kimagozott datolyát és a fűszereket. Gyúrd homogén masszává az egészet.
Ezután adj hozzá egy csipet sót, és gyúrj kb. 20 grammos golyókat belőle. Tegyél a közepükbe ízlés szerint egy kis csokoládét vagy mogyoróvajat. Tedd a golyókat a hűtőbe.
Vízfürdőben olvassz fel csokoládét, és vond be vele a megszilárdult golyókat. Díszítsd őket kókuszreszelékkel, durva sóval, mandulaszeletekkel vagy szárított málnával. Tedd őket vissza a hűtőbe, majd ha a csokoládé megkeményedett, tálald, vagy tedd át őket egy visszazárható edénybe.