Az oldal felhasználóbarát működéséhez sütiket használunk! Hogyan használjuk fel a sütiket? Itt olvashatsz róla.

ok
Menu
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezés1 750 Ft nekedKosár
FőoldalFőoldalInspirációk

5 tipp az iratok rendszerezéséhez

A papírok minden háztartásban felhalmozódnak. Bankszámlakivonatok, közüzemi számlák, új készülékek számlái - papír ide, papír oda, és kezdődik a káosz. Egy jól strukturált rendszer kell ahhoz, hogy gyorsan megtalálj mindent, amire szükséged van. Mi pedig segítünk, hogyan csináld.

Hogyan állítsuk fel a megfelelő rendszert?

Oszd fel irataid három fő kategóriába - személyes, pénzügyi dokumentumok és vásárlási bizonylatok. Használj egy nagy iratgyűjtőt minden kategóriához, és címkézd fel, hogy később tudd, mi van benne. A mappán belül oszd a dokumentumokat alkategóriákra, amiket mappákba, iratvédőkbe vagy borítékokba helyezhetsz.

Az iratok alkategóriákba rendezése

 • A személyes dokumentumok esetében tedd külön a születési anyakönyvi kivonatokat, oltási bizonyítványokat, orvosi jelentéseket, iskolai bizonyítványokat vagy munkaszerződéseket.


 • A pénzügyi dokumentumokat a bankszámlák, megtakarítások és befektetések, hitelek vagy közüzemi szolgáltatások feliratú alkategóriákba soroljuk.


 • A készülékek és egyéb tárgyak nyugtáin kívül a vásárlások dokumentumai közé tartoznak az adásvételi szerződések, az ablakokra vagy a tetőre vonatkozó dokumentumok, sőt még a földhivatali kimutatások is.
 • Termékek

  Okos szervezés

  Az iratokat az egyes kötegekben alfabetikusan, időrendben vagy kategória és fontosság szerint rendezheted. Az azonos alkategóriába tartozó papírokat ezután össze lehet tűzni vagy műanyag tokokban elhelyezni, ami megkönnyíti az archiválást.

  Könyvkötők tárolása

  Miután mindent elrendeztél, elkezdheted sorba rendezni a kötegelőket polcokon, állványokon vagy könyvespolcokon. A leggyakrabban használt vagy a jövőben visszatérni szándékozó iratokat tedd közelebb az íróasztalodhoz. A rövid távú tároláshoz akár A4-es méretű dokumentumok tárolására és kezelésére is használhatsz íróasztali tálcákat.

  Hogyan dobd ki az iratokat?

  A nem kívánt iratok selejtezésekor a megsemmisítés következik. A selejtezésnél azonban vedd figyelembe a dokumentumokon található információk érzékenységét. A legmegfelelőbb megoldás az aprításuk. Ha az iratok nem tartalmaznak érzékeny információkat, újrahasznosíthatod őket.