Azonnal szállítható kanapék akár 30% kedvezménnyel | Spórolj még ma →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Étkezőszékek

Szűrők és rendezés
Szín
Anyag
Kárpit
Azonnal szállítható
Akciók
Újdonságok
Szűrők és rendezés
325 termékből 48 lett látható

Hogyan válassz étkezőszéket?

Egy átlagember körülbelül 3,5 évet tölt étkezőszéken ülve az életében. Ez pedig igazán jó ok arra, hogy olyan darabot válassz, amely minőségi, kényelmes és egyben szép is. Azért, hogy rátalálj a számodra ideális étkezőszékekre, olvasd el, mi mindent érdemes átgondolnod vásárlás előtt.

1. Az étkezőszék mérete

Az étkezőszék méretének kiválasztására érdemes nagy gondot fordítani, hiszen ez a kényelmes ülés kulcsa. Az optimális méret természetesen a székeket használók magasságától és súlyától függ.

Az étkezőket általában a férfiak átlagos magassága (180 cm) alapján rendezik be. E szerint az ideális ülésmagasság kb. 45 cm. Ennél a magasságnál a térd ideális helyzetben van: derékszögben van, a lábak pedig a padlón vannak. Az étkezőasztalnak ebben az esetben körülbelül 75 cm magasnak kell lennie. Mindig kell hagyni mintegy 30 cm-es helyet a szék ülőpárnája és az asztal alsó széle között, hogy az asztal széle ne nyomódjon bele a combokba. A kényelmesebb ülés érdekében válassz lekerekített ülőfelületű székeket!

Az ülőfelület szélessége a szék alakjától is függ. Legalább 40 cm-nek, ideális esetben körülbelül 45 cm-nek vagy még többnek kell lennie. A karfás székeknek mindig kissé szélesebbnek kell lenniük.


Vedd figyelembe az étkezőasztalt és a szoba méretét is.

→ Kisebb helyiségekhez ajánlott alacsonyabb háttámlával rendelkező, légiesebb felépítésű, karfa nélküli székeket választani. → A robusztusabb felépítésű és karfás székek ideálisak a nagyobb helyiségekbe is. Elegánsabbak és kényelmesebbek ezek a darabok. Arra figyelj, hogy a karfa ne legyen magasabban a könyöknél. A magas háttámlájú darabok esztétikusak és praktikusak is. A gerincfájdalmakkal küzdőknek megváltás ezeken ülni.

Fontos az is, hogy a székek mögött legyen elég hely közlekedni. Ideális esetben legalább 1 méter tér legyen erre.

TIPP: Ellenőrizd a szék maximális terhelhetőségét is, hogy az az igényeiteknek megfelelő legyen, és ne menjen tönkre a szék a túlzott terheléstől.

2. A székek anyaga és karbantartásuk

A székek felépítésében a fa és a fém dominál, az ülőfelületen és a háttámlákon pedig a kárpitozás, a műanyag, a bőr és annak utánzatai viszik a prímet. Mindegyik anyagnak megvannak a maga előnyei.

 

A tömörfa étkezőszékek nagyon tartósak, időtlenséget és minőséget vihetsz velük a belső terekbe.

A fém étkezőszékek eleganciájukkal tűnnek ki, jól kombinálhatók más bútorokkal és könnyen karbantarthatók.

A kárpitozott székek fényűző, ünnepi megjelenést és nagyon kényelmes ülőhelyet biztosítanak még a hosszú, sokfogásos étkezések során is. A jól megválasztott anyag, szín és minta az egész étkező látványát képes meghatározni. A kárpitozott székek hátránya a macerásabb karbantartásuk. Ha kisgyermekeid vannak, nem biztos, hogy ez a legjobb választás.

A bőr étkezőszékek szépek és nagyon elegánsak, cserébe magasabb az áruk, és a bőr rendszeres ápolást igényel. Ez az egyik oka annak, hogy a műbőr székek egyre népszerűbbek.

A műanyag étkezőszékek általában visszafogottak, gyakran minimalisták. Emellett rengeteg formában és színben elérhetők. A fa szerkezettel kombinálva minőséget, kellemes megjelenést, könnyű karbantartást és funkcionalitást biztosítanak.

3. Étkezőszék design

Gondolkozol azon, hogy milyen székeid legyenek? Adj teret az ízlésednek. Az étkező megtervezésekor alapvetően 3 lehetőséged van:

Étkezőgarnitúrák
Ezekben a szettekben azonos márkák és kollekciók étkezőasztalait és székeit találod, ez garantálja az étkezőbútorok tökéletes harmóniáját. A készletek azok számára jelentenek lehetőséget, akik az egységes megjelenést részesítik előnyben, vagy nem szeretnének bonyolult kombinációkba kezdeni.

Étkezőszékek 2, 4 vagy 6 darabos készletben
Ez az opció egyszerű vásárlást tesz lehetővé, és ízlésed szerint választhat meg a székekhez az asztalt. Ne felejtsd el, hogy a székeknek nemcsak az asztalhoz kell illeszkedniük, hanem más bútorokhoz, színekhez és a szoba stílusához is. Ha kevés a szék, szerezz be melléjük egy padot is!

Különböző étkezőszékek kombinációja
Eltérő formák, színek és anyagok. Válaszd ezt a lehetőséget, ha van érzéked a lakberendezéshez. A különböző székek kombinációjához választhatsz különlegesebb étkezőasztalt is!

TIPP: Tömörfából készült székeket és asztalt választottál? Akkor a dekoráció is legyen azonos árnyalatú. A kontrasztos megoldások és a nagyon eltérő árnyalatok (például a világos fa széklábak a sötét fa asztallábakkal) nem néznek ki jól.