1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezés1 750 Ft nekedKosár

Így élvezd ki a borszezont

Végre beléptünk a színes őszi napokba, amikor a betakarítások után élvezhetjük munkák gyümölcsét, a borszezont.

Készen állsz velünk ünnepelni? Íme néhány tipp, hogy a lehető legjobban élvezhesd ezt az időszakot!

Boretikett - a borivás alapvető szabályai

A bor sokkal több, mint a kiválóan feldolgozott szőlő, amit világszerte élveznek az ínyencek - a napról, a földről, a borászról és a hagyományokról szól. A bor egy élmény!

A bort különleges gondossággal kell ápolni, az első pillanattól kezdve: a palack kiválasztásától és a töltéstől egészen az utolsó cseppig. Azonban ahhoz, hogy igazán élvezhessük, tudnunk kell eg-két dolgot a boretikettről:

  1. Amikor kinyitsz egy üveg bort, próbáld meg csendben és diszkréten tenni.
  2. A bor kiöntésekor tartsd a palackot a talpánál.
  3. A poharat kevesebb mint félig töltsd tele, és hagyd a bort lélegezni, hogy a legjobb aromáját fejtse ki.
  4. A poharat a száránál vagy a talpánál fogva tartsd.
  5. Koccintáskor a pohár táljával csörömpölj.
  6. Szagold és kóstold meg a bort.
  7. Kis kortyokban idd, és hagyd, hogy az ízlelőbimbóid felfedezzék a bor teljes ízét.

Hogyan párosítsuk a bort az ételekkel?

A bor aromájának teljességét a megfelelő borospohár kiválasztásával érhetjük el, ami kiemeli a bor jellemzőit. Minden egyes borfajta más-más kulináris kíséretet igényel, ezért a jövőben, amikor a családdal vagy barátokkal együtt tervezzük az étkezést, figyeljünk a bor kiválasztására.


Pezsgő - előételként vagy a desszert kísérőjeként
A pezsgőket előételként szolgáljuk fel, hogy felkeltsük az étvágyat és kiegészítsük az ételek ízét. A friss, száraz pezsgők leginkább a tengeri előételekhez illenek, míg az édesebb és aromásabb pezsgők desszertekhez is tálalhatók.
Fehérbor - előételekhez, halakhoz vagy desszertekhez
A könnyedebb fehérborokat előételekhez, tenger gyümölcseihez és egyszerű halételekhez érdemes tálalni, az erősebb fehérborok pedig mártásban főtt halakhoz illenek. Az édes fehérborok tökéletesen kiegészítik a mandulával vagy mogyoróval készült desszerteket, és kecskesajtokhoz is fogyaszthatók.
Rosé bor - előételekhez vagy fehér húsokhoz párosítva
Könnyed és friss íze miatt a Rosé előételekhez, valamint füstölt vagy fehér húsokhoz is tálalható.
Vörösbor - sajtokkal és vörös húsokkal párosítva
A vörösborok a közepes vagy nagyon gazdag sajtokhoz, valamint a finoman fűszerezett baromfi-, borjú-, bárány- és nyúlételekhez illenek a legjobban. A robusztusabb vörösborokat vadhúshoz és grillezett húsokhoz, a fiatal vörösborokat pedig kacsához és libához tálaljuk.
Robusztus ízű barrique bor
Ezek olyan borok, amelyeket speciális tölgyfahordóban érleltek, ahol elnyerik a kívánt jellegzetes aromákat (pl. vanília, karamell, füstölt stb.). Csodálatosan kiegészítik a robusztus ízű ételeket, például a grillezett ételeket, a pirospaprikát és a sajtot tartalmazó ételeket. Tálalja ezt a bort egy pohár vízzel.

Hogyan kell a bort megfelelően tárolni?

A bor tárolásának ideális körülményei nagyban függnek a páratartalomtól, a napfénytől és az esetleges hőmérséklet-ingadozástól, ezért javasoljuk, hogy a palackokat hűvös, sötét és párás helyen tárold. A bor tárolható hűtőszekrényben vagy borhűtőben is. Ügyelj arra, hogy a palackok fekve legyenek, de ha a bort hamarosan fel akarod bontani, akkor az sem baj, ha állva helyezed el.

Hogyan tároljuk a nyitott bort?

A nyitott borosüvegeket a hűtőszekrényben kell tárolni, de a vörösborokat a pulton is. Mindkét esetben szorosan le kell őketzárni. A pezsgőt felbontás után legfeljebb 3 napig ihatod, a vörösborok esetében 3-5 napig ajánlott, a fehérbor és a rozé 5-7 napig iható.

Mit jelent a bor dekantálása?

Ha van otthon egy palack régebbi bor (különösen, ha vörösborról van szó), akkor érdemes először " kiszellőztetni" vagy dekantálni, mielőtt tálalnánk. Ez a folyamat eltávolítja az esetleges üledéket, és lehetővé teszi, hogy a bor lélegezni tudjon.

Hogyan járjunk el a dekantálással? Töltsük a bort a dekantálóba vagy az üvegboros dekantálóba, hagyjuk, hogy a bor végigfolyjon a pohár felületén, és néhányszor megforgatjuk. Ezután várjunk 10-30 percet. Minél tovább hagyjuk a bort a dekantálóban, annál több aroma szabadul fel.

TIPP: A vörösborokkal ellentétben a legtöbb fehérbort nem kell levegőztetni, ezért általában csak az idősebb fehérborokat dekantáljuk.

Még több inspiráció