Több mint 30 000 termék garantált karácsony előtti kiszállítással →
4 000 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Milyen borospoharakat válasszunk fehér, vörös és habzó borokhoz?

A jó bor áldás. Ezért ennek megfelelően kell bánni vele. Nem kell borásznak vagy sommelier-nek lenni ahhoz, hogy minden érzékszervünkkel értékeljük. Az ízeket és az aromákat megfelelő tálalással is ki lehet hozni, csupán néhány szabályt kell betartani.

Olvasd el tippjeinket arról, milyen borospoharakat válassz és milyen a legjobb tálalási hőmérséklet.

Borospoharak

Nem létezik divat. Minden borospohár esetében a legmegfelelőbbek a kiváló minőségű, tiszta üvegből készült poharak. Ezek a poharak lehetővé teszik, hogy felismerd a bor sokféle árnyalatát.

Minél vékonyabb a pohár, annál jobb. Ha vékony falú pohárban forgatod a bort, jobban tudod értékelni annak viszkozitását.

Ne habozzon tehát, hogy a terjedelmesebb borospoharakhoz nyúljon. Nemcsak kényelmesebb lesz belőlük két deciliternyit inni és a bort forgatni, de az aroma sem fog olyan gyorsan kijönni.

 

 

Fehérboros poharak

A fehérboros poharaknak tulipán alakúnak kell lenniük. A test tehát gömbölyded és a perem felé kissé zárt. A bor aromája így tovább megmarad a pohárban.

Minél aromásabb és nehezebb a fehérbor, annál jobb, ha nyitott a pohár.

Mivel a fehérborokat hidegen tálaljuk, a poharat a száránál fogva tartsuk a lehető legalacsonyabban.

A rozé borokat is tálalhatjuk tulipán alakú poharakban.

 

 

Vörösboros poharak

A vörösboros poharak gömbölyűek egy nagyon praktikus okból. Ez azért van így, mert az ízek és aromák kibontakozásához elegendő hely szükséges. Ezért a szintnek, amit a bor a kiöntés után kialakít, szélesnek kell lennie, különösen az aromás fajták esetében.

Mivel a vörösbort nem szabad hidegen tálalni, a vörösboros pohár szára általában rövidebb. Bár a vörösboros poharat akár három ujjal is megfoghatjuk a szár tetejénél, még így sem szabad a tálat érinteni.

Mennyit töltsünk a pohárba? Csak egyharmadig töltsük meg, hogy könnyen tudjuk forgatni a bort.

 

 

Pezsgős és desszertboros poharak

A pezsgőket a legjobban egy fuvola alakú pohárban lehet élvezni. A keskeny tálban mind a bor pezsgése, mind a kiöntésből származó hab tökéletesen kiemelkedik.

A magas alkoholtartalmú desszertborokhoz a keskeny peremű kis poharak alkalmasak, amikből az aromák nem távoznak olyan gyorsan.

 

 

Tálalási hőmérséklet

A borok ízét ronthatja a nem megfelelő tálalási hőmérséklet. A vörösborokat tálalás előtt körülbelül 20 percig hűtsük a hűtőszekrényben. Mivel a fehérborokat hidegen tálaljuk, hűtsük le őket jó előre.

  • Könnyű fehérborok 7-10 °C
  • Érlelt, testes és érett fehérborok 10-12 °C
  • Könnyű vörösborok 14-16 °C
  • Érett, testes, nehezebb vörösborok 16-18 °C
  • Teljesen érett vörösborok 18-20 °C
  • Fiatal és gyümölcsös rozéborok 8-10 °C
  • Érett és aromás rozé borok 10-12 °C
  • Pezsgők 5-7 °C
  • Pezsgős borok 8 -10 °C
  • Likőrborok 6-8 °C

 

 

Hogyan nyissuk ki a bort dugóhúzóval úgy, mint egy profi?

  • Távolítsuk el a fóliát.
  • Csavarjuk a dugóhúzót lassan a dugóba. Vigyázzunk, hogy ne húzzuk át a dugót. Ezzel beszennyeznénk a bort.
  • Csavarjuk be a dugóhúzót úgy, hogy egy-másfél fordulatnyi spirál maradjon a dugó fölött.
  • Nyomjuk meg a dugóhúzó fogantyúit úgy, hogy a dugó majdnem teljesen kijöjjön.
  • Ezután lassan tekerjük ki a dugót az ujjainkkal.
  • Ha helyesen követtük a lépéseket, a palack kinyitásakor nem fogjuk hallani azt a "pukkanást", ami azt jelzi, hogy hirtelen nyomásváltozással sokkolta a bort.

Hogyan nyissuk ki a bort dugóhúzó nélkül (nem) profi módra?

Nincs kéznél dugóhúzó? Alap hiba. Valószínűleg improvizálnod kell.

Dugóhúzóként hasonlóképpen használhatsz például egy hosszú kulcsot, amit átlósan fúrsz a dugóba, és erős húzással kihúzod a dugót.

Alternatívaként használhatunk egy öngyújtót is, amivel addig melegíthetjük a palack nyakát a dugó alatt, amíg a hőmérsékletváltozás erős nyomást nem hoz létre a palackban, ami kiszorítja a dugót. Ehhez azonban legalább 3 percig kell melegíteni a palackot. Vigyázzunk azonban az égési sérülésekkel, amiket maga az öngyújtó vagy a forró üveg okozhat.

 

 

Meddig legyen nyitva a bor?

A bort a palack felbontásának napján lehet a legjobban élvezni. Másnapra nem romlik meg, de az íze biztosan más lesz. Ez megint csak a bor típusától függ. De nem áll fenn a pazarlás veszélye. A ki nem töltött bort főzéshez használd fel.

  • A pezsgőt a dugóval való lezárás után még legfeljebb a második vagy harmadik napon is ihatod.
  • A dugóval lezárt és hűtőben tárolt rózsabort a felbontást követő ötödik, sőt hetedik napon is meg lehet inni.
  • A parafadugóval lezárt, hűtőszekrényben tárolt fehérbor 3-5 napig fogyasztható.
  • A sötét helyen, parafadugóval dugósan tárolt vörösbor 3-5 napig megőrzi az ízét.

 

 

Hogyan tároljuk a bort

Ha a bort otthon szeretné tárolni, akár több hónapig is, gondoskodjon róla ennek megfelelően. Kiváló ízzel fogja meghálálni.

És ne aggódjon, nem kell rögtön borospincét beszereznie. A borospince különösen alkalmas a nagyon finom, archiválásra alkalmas borok számára.

A hétköznapi borok esetében elegendő néhány alapvető szabály.

  • A borosüvegeket horizontálisan tárolja. A dugónak érintkeznie kell a borral. Ez megakadályozza, hogy kiszáradjon, így a levegő bejuthat a palackba, és megromolhat a bor.
  • Ne tegye ki a bort közvetlen fénynek. A sötétség előnyösebb.
  • Ügyeljen arra, hogy a borosüvegeket nem szabad ütéseknek kitenni.
  • A bor tárolására szolgáló szobahőmérsékletnek 7-16 °C körül kell lennie.
  • A 20 °C feletti hőmérséklet hatására a bor gyorsabban öregszik, a bukéja elapad, az íze pedig ízetlenné válik.
  • A tároláshoz szükséges páratartalomnak 65% körül kell lennie.