Az oldal felhasználóbarát működéséhez sütiket használunk! Hogyan használjuk fel a sütiket? Itt olvashatsz róla.

ok

Ügyfélszolgálatunk 09.28-án nem lesz telefonon elérhető. Ha segítségre van szükséged, írj nekünk a kisokos@bonami.hu email címre. A lehető leghamarabb válaszolunk.

Ügyfélszolgálatunk 09.28-án nem lesz telefonon elérhető. Ha segítségre van szükséged, írj nekünk a kisokos@bonami.hu email címre. A lehető leghamarabb válaszolunk.

Menu
1 750 FtRegisztrációBejelentkezés1 750 FtKosár
FőoldalFőoldalInspirációk

Szőnyeg a nappaliban? Válassz úgy, akár egy profi lakberendező!

Ha igazán hangulatos nappalira vágysz, akkor szükség lesz egy jellegzetes szőnyegre is. Ez amellett, hogy otthonosabb atmoszférát teremt a szobában, egyedi stílust ad neki, és még alakítani is tudod vele a szoba karakterét.

Meríts inspirációt tippjeinkből, és tudd meg, hogyan lehet szőnyegekkel optikailag tágítani, felosztani és keretezni a teret!

Világos, sötét vagy keleti szőnyeg?

A szín és minta kiválasztása ne csak az ízléseden és a nappali méretén múljon. Gondolj a karbantarthatóságra is! A világos színek optikailag tágítják a teret, a sötétek pedig kicsinyítik. A mintás szőnyegek jól álcázzák a foltokat, az egyszínűeken viszont a legkisebb folt is virít. A tárgyalóasztal alá praktikusabb egy rövidszálú szőnyeg, az ágy mellé viszont jól illik egy szőrös shaggy szőnyeg.

Kerek szőnyegek a sarkokban

A kerek szőnyegek lágyságot és könnyedséget visznek a térbe. Így jól illenek a sarkokba, és például az olvasósarok vagy a kerek dohányzóasztalok és ülőkék kihangsúlyozására is ideálisak. A kisebb szobákat optikailag tágasabbá teszik, különösen a világos színű darabok. Fontos, hogy a kerek szőnyeg átmérője legalább akkora legyen, mint az ülőkék szélessége.

A tér felosztása négyszögletes szőnyegekkel

A téglalap alakú szőnyegek alkalmasak a nagyobb terek felosztására. A futószőnyegekkel vagy a darabszőnyegekkel kijelölheted a különböző funkcionális területeket a térben - például az étkezőt, a dolgozószobát vagy a nappali pihenőhelyét. A szőnyeg mérete elsődleges szempont, és fontos, hogy ne csak a szoba, de a bútorok méretét is vedd figyelembe hozzá! A szőnyeg szélessége sose legyen rövidebb, mint a kanapéé.

Hogyan válassz szőnyeget kisebb nappaliba?

Egy kisméretű nappaliban jól mutat egy fehér, egy krémszínű vagy egy világosszürke szőnyeg, amit a kanapé elé terítesz le, mintegy 10-20 cm-el a kanapé szélétől. Az is jó megoldás, ha a szőnyeg mintegy egyharmadát lefedik a fotelek és a kanapé, úgy, hogy a bútorok elülső lábai rajta vannak a szőnyegen. A légies hatást fokozhatod egy, a kanpé oldalánál elhelyezett asztal szettel.

Nagyobb szőnyeg a tágas nappaliba

Nagyobb szőnyeget inkább akkor válassz, ha elég nagy a szoba hozzá. Egy ilyen darabbal egyetlen zónába rendezheted a kanapékat, foteleket és asztalokat, így egységes és harmonikus hatást kelt a nappali. Ez különösen akkor hasznos, ha a nappaliban található az étkező is. Az is jó megoldás, ha minden bútor a nagyméretű szőnyegen van, és az is, ha csak az ülőbútorok első lábai. Ez utóbbi esetben könnyebb lesz felporszívózni.

Ha két kanapéd van...

Ha két kanapé is van a nappalidban, akkor kétféle verziót javaslunk a szőnyeg leterítéséhez. Az első lényege, hogy a szőnyeg szimmetrikusan középen legyen, mintegy egységbe foglalva az ülőbútorokat. Akkora szőnyeget válassz, amin kényelmesen elférnek a kanapék és a dohányzóasztal is. A másik lehetőség, hogy csak az ülőbútorok első lábai legyenek rajta a szőnyegen.

Szőnyeg a sarokkanapé mellett

Ha sarokkanapéhoz vagy moduláris kanapéhoz választasz szőnyeget, kövesd az előző tippjeinket. Figyelj arra is, hogy a szőnyeg legalább olyan széles legyen, mint a kanapé szélessége. Ha puffok, lábtartók vagy fotelek is vannak a kanapé mellett, akkor úgy válaszd meg a szőnyeg méretét, hogy legalább egyharmaduk a szőnyegen legyen rajta.

Alapvető tanácsok a szőnyegek elrendezéséhez

• Fontos, hogy a szőnyeg ne legyen rövidebb, mint a kanapé szélessége.

• Legyen legalább 45 cm távolság a szőnyeg és a nagy bútorok, például szekrények vagy íróasztalok között, de a kényelmes áthaladáshoz a 75 cm az ideális .

• Ha egy szobát szeretnél különböző funkcionális terekre felosztani, jelöld ki szőnyegekkel az egyes területeket.

• Ha nem vagy biztos, milyen méretű szőnyeget válassz, először a kiszemelt szőnyeg méretét ragasztószalaggal jelöld ki a padlón, hogy jobban átlásd, hogyan is fog festeni ez a méret a szobádban.

• Ha kísérletező típus vagy, rétegezd a szőnyegeket! Csodásan mutat például egy szövött szőnyeg és egy természetes anyagból készült, például juta vagy tengerifű szőnyeg kombinációja. Ha szuperkényelmes szobára vágysz, akkor rétegezz egy szőrmét egy shaggy szőnyeggel!

Még több tipp és tanács: