Az oldal felhasználóbarát működéséhez sütiket használunk! Hogyan használjuk fel a sütiket? Itt olvashatsz róla.

ok
Menu
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezés1 750 Ft nekedKosár
FőoldalFőoldalInspirációk

Szőnyeg a nappaliban? Válassz úgy, akár egy profi lakberendező!

Ha igazán hangulatos nappalira vágysz, akkor szükség lesz egy jellegzetes szőnyegre is. Ez amellett, hogy otthonosabb atmoszférát teremt a szobában, egyedi stílust ad neki, és még alakítani is tudod vele a szoba karakterét.

Meríts inspirációt tippjeinkből, és tudd meg, hogyan lehet szőnyegekkel optikailag tágítani, felosztani és keretezni a teret!

Világos, sötét vagy keleti szőnyeg?

A szín és minta kiválasztása ne csak az ízléseden és a nappali méretén múljon. Gondolj a karbantarthatóságra is! A világos színek optikailag tágítják a teret, a sötétek pedig kicsinyítik. A mintás szőnyegek jól álcázzák a foltokat, az egyszínűeken viszont a legkisebb folt is virít. A tárgyalóasztal alá praktikusabb egy rövidszálú szőnyeg, az ágy mellé viszont jól illik egy szőrös shaggy szőnyeg.

Kerek szőnyegek a sarkokban

A kerek szőnyegek lágyságot és könnyedséget visznek a térbe. Így jól illenek a sarkokba, és például az olvasósarok vagy a kerek dohányzóasztalok és ülőkék kihangsúlyozására is ideálisak. A kisebb szobákat optikailag tágasabbá teszik, különösen a világos színű darabok. Fontos, hogy a kerek szőnyeg átmérője legalább akkora legyen, mint az ülőkék szélessége.

A tér felosztása négyszögletes szőnyegekkel

A téglalap alakú szőnyegek alkalmasak a nagyobb terek felosztására. A futószőnyegekkel vagy a darabszőnyegekkel kijelölheted a különböző funkcionális területeket a térben - például az étkezőt, a dolgozószobát vagy a nappali pihenőhelyét. A szőnyeg mérete elsődleges szempont, és fontos, hogy ne csak a szoba, de a bútorok méretét is vedd figyelembe hozzá! A szőnyeg szélessége sose legyen rövidebb, mint a kanapéé.

Hogyan válassz szőnyeget kisebb nappaliba?

Egy kisméretű nappaliban jól mutat egy fehér, egy krémszínű vagy egy világosszürke szőnyeg, amit a kanapé elé terítesz le, mintegy 10-20 cm-el a kanapé szélétől. Az is jó megoldás, ha a szőnyeg mintegy egyharmadát lefedik a fotelek és a kanapé, úgy, hogy a bútorok elülső lábai rajta vannak a szőnyegen. A légies hatást fokozhatod egy, a kanpé oldalánál elhelyezett asztal szettel.

Nagyobb szőnyeg a tágas nappaliba

Nagyobb szőnyeget inkább akkor válassz, ha elég nagy a szoba hozzá. Egy ilyen darabbal egyetlen zónába rendezheted a kanapékat, foteleket és asztalokat, így egységes és harmonikus hatást kelt a nappali. Ez különösen akkor hasznos, ha a nappaliban található az étkező is. Az is jó megoldás, ha minden bútor a nagyméretű szőnyegen van, és az is, ha csak az ülőbútorok első lábai. Ez utóbbi esetben könnyebb lesz felporszívózni.

Ha két kanapéd van...

Ha két kanapé is van a nappalidban, akkor kétféle verziót javaslunk a szőnyeg leterítéséhez. Az első lényege, hogy a szőnyeg szimmetrikusan középen legyen, mintegy egységbe foglalva az ülőbútorokat. Akkora szőnyeget válassz, amin kényelmesen elférnek a kanapék és a dohányzóasztal is. A másik lehetőség, hogy csak az ülőbútorok első lábai legyenek rajta a szőnyegen.

Szőnyeg a sarokkanapé mellett

Ha sarokkanapéhoz vagy moduláris kanapéhoz választasz szőnyeget, kövesd az előző tippjeinket. Figyelj arra is, hogy a szőnyeg legalább olyan széles legyen, mint a kanapé szélessége. Ha puffok, lábtartók vagy fotelek is vannak a kanapé mellett, akkor úgy válaszd meg a szőnyeg méretét, hogy legalább egyharmaduk a szőnyegen legyen rajta.

Alapvető tanácsok a szőnyegek elrendezéséhez

• Fontos, hogy a szőnyeg ne legyen rövidebb, mint a kanapé szélessége.

• Legyen legalább 45 cm távolság a szőnyeg és a nagy bútorok, például szekrények vagy íróasztalok között, de a kényelmes áthaladáshoz a 75 cm az ideális .

• Ha egy szobát szeretnél különböző funkcionális terekre felosztani, jelöld ki szőnyegekkel az egyes területeket.

• Ha nem vagy biztos, milyen méretű szőnyeget válassz, először a kiszemelt szőnyeg méretét ragasztószalaggal jelöld ki a padlón, hogy jobban átlásd, hogyan is fog festeni ez a méret a szobádban.

• Ha kísérletező típus vagy, rétegezd a szőnyegeket! Csodásan mutat például egy szövött szőnyeg és egy természetes anyagból készült, például juta vagy tengerifű szőnyeg kombinációja. Ha szuperkényelmes szobára vágysz, akkor rétegezz egy szőrmét egy shaggy szőnyeggel!