Skandináv stílusú otthon akár 20% kedvezménnyel | Spórolj még ma →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Terasz ötletek: A legszebb kültéri nappali kialakítása

Csendes reggelekről álmodsz egy csésze kávéval a friss levegőn? Vidám estéket töltenél el barátaiddal és családoddal egy grill mellett? Csak rajtad múlik, hogy hogyan és mikor használod a teraszod! Mi viszont tippeket adunk ahhoz, hogy milyen anyagokat és bútorokat válassz rá, hogyan árnyékold be, vagy éppen hogyan tedd hangulatossá.

A legjobb terasz ötletekhez képeket is mutatunk, hogy egy nagy adag ihletet meríthess álmaid teraszának berendezéséhez!

A terasz berendezésénél vedd figyelembe, hogy a kinti tér hogyan fog illeszkedni a ház belsejéhez.

A terasz berendezésénél vedd figyelembe, hogy a kinti tér hogyan fog illeszkedni a ház belsejéhez.

Meríts ötleteket különböző stílusú teraszokból!

Modern stílusú kerti terasz

A modern teraszt a letisztult vonalak és a geometrikus formák jellemzik. A tér kifinomult megjelenését elsősorban ipari anyagok, például fém, üveg és beton adják. A bútorokat a kiegészítőkön használt merész színek feldobják, és fel is hívják magukra a figyelmet.

A modern teraszt letisztult vonalak és geometrikus formák jellemzik.

Elsősorban ipari anyagokat, például fémet, üveget és betont használnak.

Ne vidd túlzásba a dekorációkat!

Bohém stílusú kerti terasz

A bohém stílusú terasz tele van élettel, színekkel és változatos mintákkal. A természetes anyagok, a rattan, a bambusz és a kézzel szőtt textíliák dominálnak, hangulatos és barátságos légkört adva a terasznak. A berendezés állhat különböző bútordarabokból is, amelyek nem egy azonos szett részét képezik. Dekorációs elemek is jellemzőek, például lámpák, növények és sok puha párna.

A bohém stílusú teraszt élénk színek és minták jellemzik.

A természetes anyagok, például a rattan, a bambusz és a kézzel szőtt textíliák dominálnak.

Ne feledkezz meg a lámpásokról, a növényekről és sok puha párnáról sem!

Rusztikus stílusú kerti terasz

A rusztikus stílusú terasz a természetességével és klasszikus vidéki bájával tűnik ki. A stílus alapja a fa, a kő és a terrakotta, ami robusztus és autentikus megjelenést kölcsönöz a terasznak. A fém lámpások, kerámia edények és kézzel készített textíliák teljessé teszik a hangulatot.

A rusztikus stílus alapja a fa, a kő és a terrakotta.

Válassz hozzá kiegészítőket, például fém lámpásokat és kerámia edényeket!

A textíliák közül a pamut, a len és a juta szövet dominál.

Mediterrán stílusú kerti terasz

A stílus jellemző színei a terrakotta, a sárga, a fehér és az azúrkék, amelyek a tengerparti környezetet tükrözik. A jellemző anyagok a természetes kő, a fa és a fém. A növényzet fontos szerepet játszik, az olajfa, a levendula és a különféle szukkulensek jellemzőek.

Válassz sárga, kék és fehér színeket!

A jellemző anyagok a természetes kő, a fa és a fém.

Szerezz be olajfákat, levendulát és különféle szukkulenseket.

Japandi stílusú kerti terasz

A japandi teraszstílust a minimalizmus, a letisztult vonalak és az olyan anyagok természetes szépségének hangsúlyozása jellemzi, mint a fa és a kő. A semleges színek dominálnak, segítve a nyugodt és harmonikus környezet megteremtését. A futon kerti bútorok, a bonsai és a bambusz kiegészítők szintén jellemzőek erre a stílusra.

A japán stílusú teraszokon a minimalizmus uralkodik.

A japán stílus a fa és a kő természetes szépségét hangsúlyozza.

A semleges színek dominálnak.

A terasz színei és anyagai

A kerti terasz színeinek és anyagainak kiválasztásakor vedd figyelembe, hogy a kültér hogyan illeszkedik majd a ház belsejéhez. A tökéletes összhang megteremtése érdekében használj hasonló színeket, anyagokat és kiegészítőket.

A színek közül semleges árnyalatokat, például homokszínt, szürkét, bézst vagy fehéret is választhatsz. Ezek remek választások a teraszokra, mert semleges hátteret biztosítanak, amit színesebb részletekkel könnyen kiegészíthetsz. Ezek a színek emellett jól visszaverik a napfényt, ami megakadályozza a felületek túlmelegedését.

A természetes árnyalatok, mint például a zöld, a barna, a terrakotta vagy a kék szintén nagyon kellemesen és harmonikusan mutatnak. A tér feldobásához választhatsz feltűnőbb kiegészítőket, például párnákat, virágládákat vagy dekorációkat.

Az anyagok közül a legnépszerűbb a fa, különösen az egzotikus fa, mert tartós, elegáns és jól mutat. Ez már csak a tetszéseden és a rá szánt összegen múlik. Egyéb anyagok is alkalmasak a teraszra: például a kő, a rattan, a beton és a fém is. Ezek nagyon tartósak és könnyen karbantarthatók, de általában drágábbak.

A kültéri bútorok a megjelenés és a kényelem szempontjából egyre inkább közelednek a beltéri bútorok felé. Modern például a textilszövésű fém, a műfa vagy a DURAWOOD. Ezek jól néznek ki, ráadásul ellenállóbbak az időjárással és a napfénnyel szemben."
Linda Povolna - dizájner, Bonami

A semleges és világos árnyalatok jól visszaverik a napfényt.

A természetes árnyalatok viszont nagyon kellemesnek és harmonikusnak tűnnek.

Az anyagok közül a fa - különösen az egzotikus fa - a legnépszerűbb.

A terasz kialakítása

Gondold át, hogy mire lesz használva a terasz. Csak pihenésre szeretnéd használni a teret, vagy rendszeres grillezésre, esetleg fűszernövényeket és zöldségeket szeretnél rajta termeszteni, vagy a teraszon fogsz dolgozni? Mindegyik cél más-más elrendezést igényel.

Vedd figyelembe a terasz tájolását is. A déli tájolású teraszok sok napfényt kapnak, ami a fűszernövény-termesztéshez vagy a délutáni és esti pihenéshez ideális. Ha viszont egy ilyen teraszon dolgoznál, akkor jó árnyékolásra is szükséged lenne.

Az árnyékolók akkor is jó ötletnek bizonyulnak, ha a szomszédok kíváncsi tekintetétől szeretnéd magad megvédeni.

5 leggyakoribb hiba a terasz berendezésénél

1. A terasz megtervezésének hiánya
Ne becsüld alá az alapos tervezést. Fontos, hogy előzetesen döntsd el a terasz célját, a várhatóan vendégül látott személyek számát és azt, hogy milyen tevékenységeket fogsz ott végezni. Ez segít meghatározni a bútorok megfelelő méretét, helyét és típusát.

2. Rossz anyagválasztás
Válassz olyan anyagokat, amelyek ellenállnak az időjárás viszontagságainak, például az UV-sugaraknak, a páratartalomnak és a hőmérséklet-ingadozásnak is.

3. Túlzsúfoltság
Ha túl sok bútort vagy dekorációt teszel a teraszra, az így elveszíti praktikumát, és túlzsúfolt lesz. Fontos, hogy egyensúlyt tarts fenn az esztétikum és a funkcionalitás között. Gondoskodj arról, hogy elegendő hely maradjon a mozgáshoz és a pihenéshez!

4. Nem megfelelő világítás
Ha a teraszt este is szeretnéd használni, ne feledkezz meg a megfelelő megvilágításról sem!

5. A kényelem figyelmen kívül hagyása
Fontos az esztétika, de nem szabad feláldozni érte a kényelmet. A kemény ülések vagy a rossz minőségű bútorok miatt a teraszodat nem fogod majd olyan gyakran használni, mint ahogy azt eltervezted. Fektess be jó minőségű és kényelmes kerti bútorokba!

A terasz kialakításakor vedd figyelembe a terasz tájolását!

Határozd meg a terasz célját és a várhatóan vendégül látott személyek számát is!

A terasz bútorok kiválasztása

 • Válassz olyan anyagokat, amelyek jól ellenállnak az időjárásnak és könnyen karbantarthatók. A kültéri bútorok készülhetnek például alumíniumból vagy műrattanból.
 • A bútorvásárlás előtt alaposan mérd le a teraszt, hogy a bútorok garantáltan elférjenek, és könnyen lehessen őket mozgatni.
 • Kisebb tér esetén a moduláris vagy az összecsukható bútorok jó megoldást jelentenek.
 • Fektess be jó minőségű, kültéri használatra tervezett párnákba és székpárnákba! Csak ezek képesek ellenállni az esőnek és az UV-sugaraknak.
 • A tárolóhelyekkel rendelkező bútorok, például a tárolóval ellátott padok nagyon hasznosak.

Válassz olyan anyagokat, amelyek ellenállnak az időjárásnak.

A bútorvásárlás előtt gondosan mérd le a teraszt.

Ötletek egy hangulatos teraszhoz

 • Kerti párnák és szőnyegek használatával kényelmesebbé teheted a teraszt.
 • Hozz létre hangulatos légkört kültéri fényfüzérekkel, girlandokkal és lámpásokkal!
 • Ne feledkezz meg a növényekről sem! Virágládák, önöntöző cserepek és fűszernövénytartó állványok.
 • Válassz kényelmes bútorokat, hintaszéket vagy egy függőfotelt.
 • A hideg estéken jól jön majd egy hősugárzó is.

Használj praktikus kosarakat a takarók és az egyéb szükséges dolgok számára.

A lámpák és a fényfüzérek romantikus hangulatot kölcsönöznek a terasznak.

A kültéri szőnyeg hangulatossá teszi a teraszt.

A terasz árnyékolása

A teraszon az erős napsütés és az eső is zavaró lehet. Ezért lefedése vagy leárnyékolása sem nélkülözhető. Ideális esetben a pihenőhely közvetlenül a ház teteje alatt helyezkedik el, ami már eleve véd az időjárástól.

A legolcsóbb és legegyszerűbben telepíthető megoldás egy napvitorla. Nem kell hozzá sem építeni, sem fúrni. A vitorla remek alternatívája a napernyőnek, és enyhe vízszigetelésével a kisebb esőktől is megvéd.

A terasz árnyékolásának további lehetősége a napellenző és a pergola. A napellenző inkább csak árnyékolásra szolgál, nem véd az eső ellen. A pergola a nap, az eső és a hó ellen véd, oldalfalak esetében pedig részben a szél ellen is.

Ha a szomszédok kíváncsi tekintete elől is le szeretnéd árnyékolni a teraszt, akkor vásárolhatsz korlátra szerelhető vagy paraván típusú belátásgátlókat is.

A ház teraszának árnyékolása pergolával.

A ház teraszának árnyékolása pergolával.

A legolcsóbb és legkönnyebben telepíthető megoldás a napvitorla.

A legolcsóbb és legkönnyebben telepíthető megoldás a napvitorla.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan rendezzem be a teraszt a feng shui szerint?

A feng shui szerint fontos, hogy a terasz tiszta és rendezett legyen. A kültéri bútorokat úgy kell elhelyezni, hogy szép kilátás nyíljon a kertre és a környékre. Válassz lehetőleg kerek bútorokat, például ovális vagy kerek asztalokat.

A feng shui terasznak színben is harmonizálni kell ahhoz, hogy jól érezd magad rajta. A természetben gyakran előforduló színek tompább árnyalatait válaszd. A túl élénk és merész árnyalatok zavaróak és negatív érzelmek forrásai lehetnek.

Hogyan alakítsam ki a ház teraszát?

A teraszt általában a ház déli vagy nyugati oldalára kell építeni. A déli fekvésű teraszon kapja a legtöbb napot - reggeltől estig. A délnyugati fekvésű teraszon késő reggeltől estig melegít a nap, míg az északkeleti fekvésű teraszon reggel és este élvezheted a napsütést. A délután folyamán kellemes árnyékban leszel.

Nagyon fontos, hogy a terasz a ház és a környezet megjelenését tükrözze. Azt is át kell gondolnod, hogy a terasz hogyan fog kapcsolódni a házhoz. Ha a nappalihoz vagy a konyhához csatlakozik, akkor könnyen megközelíthető a terasz, és nem kell bonyolult módon megkerülni a házat.

A teraszon helyet kell kapnia egy kültéri bútorcsoportnak, egy grillsütőnek, egy tárolónak, dekorációs elemeknek vagy virágoknak. 4-6 fő számára a szabványos méret min. 20-25 m2. Gondold át azt is, hogy később esetleg szeretnél-e majd pergolát, télikertet vagy árnyékolót a teraszra.

Hogyan rendezzek be egy home office-t a teraszon?

 • Válassz kényelmes, ergonomikus és időjárásálló bútorokat. Fontos, hogy stabil asztalod és kényelmes széked legyen!
 • Gondoskodj a megfelelő árnyékolásról, hogy ne zavarjon a nap munka közben. A szükséges árnyékot és eső elleni védelmet pergolák, napellenzők vagy nagyobb napernyők is biztosíthatják.
 • Vizsgáld meg a Wi-Fi-kapcsolat megbízhatóságát, és hogy a laptop töltéséhez van-e konnektor a teraszon. Alternatívaként fontold meg egy jelerősítő beszerzését is.
 • A reggeli vagy esti munkavégzéshez a megfelelő világítás kulcsfontosságú. Válassz olyan lámpákat, amelyek alkalmasak kültéri használatra.