15% kedvezmény a TAVASZ15 kedvezménykóddal | Spórolj még ma →
Flair Rugs szőnyegek 20% kedvezménnyel a FLAIR20 kóddal | Spórolj még ma →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Hogyan szereld fel a konyhát?

Mi az, ami nem hiányozhat a konyhából, és mire kell ügyelni a konyhai eszközök kiválasztásakor? Útmutatónkból kiderül.

Főzés

A konyhai edények kiválasztása egyszerű feladatnak tűnik. Fontos azonban odafigyelni arra, hogy milyen anyagot választunk, mert mindegyiknek megvannak a sajátos tulajdonságai. Nézzük, mik azok, amik semmiképp nem hiányozhatnak a konyhából!

Fazekak és serpenyők

Érdemes átgondolni, hogy mire szeretnéd leginkább használni a fazekat, és milyen típusú tűzhelyed van otthon. Nem minden edény alkalmas minden főzőlaphoz. A legtöbb azonban gáz- és elektromos tűzhelyen is használható. Gáztűzhely esetén figyelj az edény fülének anyagára, nehogy gyúlékony legyen.

A serpenyő sütéshez, pároláshoz is alkalmas, ha pedig fedővel is rendelkezik, akkor akár főzéshez is kiváló. Egyszerűen nem hiányozhat a konyhából. Ha szeretnéd a legjobbat választani, akkor szánj időt arra, hogy megismerkedsz a méretekkel, formákkal és anyagokkal.
Ami mindig jól jön:

Edény szettek

Különböző edény szettekkel találkozhatsz. Van olyan, ami csak edényeket, csak serpenyőket vagy a kettő kombinációját tartalmazza.

Indukciós fazekak

Az indukció nagyon kicsi és stabil hő előállítására képes, határozottan kisebb, mint az elektromos és gáztűzhelyek. A hőmérséklet szinte azonnal megváltozik, mert közvetlenül az edény közepén emelkedik. Az indukciós edények biztonságosak is. A hőmérséklet csak a mágneses anyagok, például fémedények és -serpenyők felületén emelkedik, de önmagában nem éget meg.

Kukták

A kukták lehetővé teszik az ételek gyors elkészítését. Időt és áramot takarítasz meg velük. A megnövekedett nyomás miatt a forráspont megemelkedik, így az étel magasabb hőmérsékleten készül el. A fedelet óvatosan kell eltávolítani.

Wok serpenyők

A wok serpenyők alul kisebb átmérőjűek, mint a szélükön, így nem csak az aljuk, hanem a faluk is felmelegszik sütés közben. Nagyobb adag étel elkészítéséhez is alkalmasak. Ideálisak ázsiai tésztákhoz vagy húskeverékekhez.

Grillserpenyő

A grillserpenyők nehezek, vasból készülnek és jól megtartják a meleget. Úgy néznek ki, mint egy grillrács, és általában négyzet alakúak. Készíthetsz rajtuk steakeket és grillezett zöldségeket is.

Palacsinta serpenyő

A palacsinta serpenyők könnyűek, laposak és nagyon alacsony peremmel rendelkeznek, hogy a palacsinta könnyen megfordítható legyen.

Az amerikai palacsinta serpenyők több kisebb lyukkal rendelkeznek, ahová a tésztát kell önteni. Az elkészült finomságok szimmetrikusak lesznek.

Kések és kiegészítők

Késválasztás előtt gondold át, hogy mit fogsz a késsel vágni. A kenyér és a zsemle egy speciális, kenyérvágó késsel sokkal jobban vágható. Egy steak esetében pedig egy húsvágó kés a legalkalmasabb.

Általános otthoni használatra azonban 3-5 féle kés is elegendő. Egy konyha alapvető felszerelése a következő 3 kés:

• Kis kés: zöldségek, gyümölcsök és kisebb alapanyagok szeleteléséhez
• Univerzális kés: húsokhoz és nagyobb zöldségekhez, gyümölcsökhöz
• Hosszú, hullámos pengéjű kés pékáruhoz.

Sütés

Isteni ízek, meleg finomságok, házi kenyér vagy gyümölcstorta: dolgok, amikért odavannak a vendégek. A sütés kreatív időtöltés, amit felnőttek és gyerekek egyaránt élveznek. A megfelelő eszközökkel pedig még nagyobb örömmé tehető.

Tepsik és sütőtálak

Nem hiányozhatnak a sütemények, zsemlék, húsok, tészták és krumpli sütésekor sem. A húshoz válassz magasabb tepsit vagy sütőtálat. A desszertekhez egy sütőlap a legalkalmasabb. Itt nemcsak a lap hosszára és magasságára, hanem vastagságára is figyelni kell. A vékony lapok eldeformálódhatnak.

Anyag

Rozsdamentes acél

A rozsdamentes tepsik és sütőtálak előnye a rozsdával és a mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállás. Az acél erős, kemény és könnyen ellenáll a magas hőmérsékletnek. A rozsdamentes acél sütőtálak mosogatógépben is moshatók, így kiküszöbölhető a tál fáradságos tisztítása a mosogatóban.

Zománcozott sütőtálak

A zománcozott sütőtál nagymamáink kedvence volt a konyhában. Népszerűségét elsősorban egyszerű karbantartásának köszönheti. Fedelét akár egy második, külön tepsiként is használhatod.

Agyagkerámia

Az agyagkerámia a sütőtálak népszerű anyaga. Ellenáll a magas hőmérsékletnek, és a sütőből kivéve is tökéletesen megtartja a hőt. Az ételeket is felszolgálhatod benne, hosszú ideig meleg marad és szépen mutat az asztalon.

Sütőformák

Egy jó háziasszony legjobb névjegykártyája, ha finom süteménnyel várja a vendégeket. Ahhoz, hogy mindig jól sikerüljön és ne kelljen félteni a sütéstől, szükség van egy minőségi sütőformára. A siker alapja nemcsak a megfelelő anyag, hanem az egyedi forma is, ami egy csipetnyi egyediséget csempész a desszertbe. Bővebben az "Így válassz formákat és edényeket a sütéshez" című cikkünkben olvashatsz a témáról.

Tálak és tálkák

A tálak és tálkák különféle anyagokból készülnek. A műanyag, rozsdamentes acél és zománcozott tálak élettartama elég hosszú. Ha viszont a design darabokat részesíted előnyben, akkor a modern agyagkerámia, kerámia vagy bambusz tálak a tökéletes választások. Az üvegtálak továbbra is örök klasszikusnak számítanak.

Tálalás

Még az étel is finomabb lesz, ha designer tányérokon tálalod. Tehát ne becsüld alá a megfelelő és jó minőségű tányérok, evőeszközök, poharak és bögrék kiválasztását! A 'Hogyan válassz étkészletet?' című útmutatóból megtudhatod, hogyan találd meg a számodra megfelelőt.

Konyhai eszközök

Szettek vagy különálló darabok? Ha egy új konyhát rendezel be, és még nincs benne konyhai eszköz, akkor egy olyan szettet válassz, amiben mindent megtalálsz, amire szükséged lehet. Arra is figyelj, hogy az eszközkészlet harmonizáljon a konyha megjelenésével.
A konyhai eszközöket - a merőkanáltól kezdve a habverőn át a krumplitörőig - külön-külön is megvásárolhatod. Ha eltörik egy alkatrész könnyen kicserélheted másikra.

Anyag

Ha szereted a természetes anyagokat, a fából készült konyhai eszközök ideálisak lesznek számodra. Nagyon népszerűek a bambusz kiegészítők, amik jól néznek ki és tartósak. Ha nem rajongsz az anyagért, választhatsz tömörfából vagy bükkfából készült darabokat is. Csakis rajtad múlik, hogy csupa fából készültet, vagy fanyéllel ellátott fémeszközt választasz.
Tartós fémből vagy műanyagból is választhatsz konyhai eszközöket. A teljesen fém, különösen a rozsdamentes acél megfelelő kezelés mellett sokáig kitart. Az eszközök használata során azonban ügyeljünk arra, hogy ne karcoljuk meg velük a konyhai edények, serpenyők különböző felületeit. Egy másik lehetőség a szilikon. Különböző színválasztékban gyártják, a belőle készült eszközök mosogatógépben moshatóak és használat közben nem okozhatnak sérülést a felületen.
Konyhai eszközök

Hova tegyem a konyhai eszközöket?

A konyhában a fiókokat sem tudod már becsukni, annyira zsúfoltak? Ezt a problémát akasztós konyhai eszközökkel tudod megoldani. A függő rendszerezőt általában rozsdamentes acél rúd formájában veheted meg, leggyakrabban akasztóval kombinálható. A felfüggesztő sín vagy rúd elhelyezésére válassz megfelelő helyet! A legpraktikusabb a munkafelület feletti falrész.
Ha nem szeretnél a falba fúrni és elegendő munkaterületed van a konyhában, válassz állványt a konyhai eszközökhöz! Mindkét módszerrel helyet takarítasz meg a fiókban, ráadásul nem kell hosszasan a konyhai kincsek között keresgélned.

Rendszerezés és tárolás

Ahhoz, hogy még inkább otthon érezd magad a konyhádban, megfelelő rendszerezésre van szükséged. Minden összetevőnek és élelmiszernek kell egy hely, ahol mindig megtalálhatod őket. A praktikus rendszerezők segítenek rendet tartani a konyhában, az üvegek, kosarak és dobozok pedig a tárolást könnyítik meg. Inspirációink között részletes tippeket találsz arról, hogy hogyan tartsd rendben a konyhát és hogyan tárold az ételeket a hűtőben.
https://www.bonami.hu/c/hogyan-tartsd-tisztan-a-konyhat

Konyhai textíliák

A konyhai alapfelszereléshez tartozik még egy megfelelően kiválasztott textília is. Ötletes kialakítása könnyen feldobja a helyiséget. A tetszetős megjelenés mellett a gyakorlati szempontokat is szem előtt kell tartanod, ilyen például a jó nedvszívó képesség, szilárdság és tartósság. A konyhai és étkező textíliák útmutatójában részletesebben leírtuk, hogy milyen textíliákat és anyagokat érdemes választani.

Anyagok

Pamut

A pamut a konyharuha gyártás leggyakrabban használt anyaga. Nedvszívó, puha és könnyen karbantartható. A pamut konyharuhák magas hőmérsékleten moshatók.

Len

A len egy minőségi és rugalmas természetes anyag. A pamuthoz hasonlóan nedvszívó, és minél régebbi, annál puhább. A belőle készült konyharuhák fényessé teszik a poharakat és az edényeket.

Mikroszál

A mikroszálas törlőkendőket portörléshez és bútortisztításhoz használhatjuk. Az edények eltörléséhez a természetes anyagok alkalmasabbak. A mikroszálas anyagokkal azonban egyenletesen eloszló tisztítószerek is használhatók.

Most már tudod, mikre van szükséged a konyhában. Válaszd ki a számodra megfelelő termékeket!