20% kedvezmény 80 000 Ft feletti vásárláskor a MINUSZ20 kóddal → *A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

20% kedvezmény 80 000 Ft feletti vásárláskor a MINUSZ20 kóddal → *A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Kintsugi technika: DIY útmutató a porcelán és a kerámia javításához

A kintsugi egy hagyományos japán művészeti technika, amelyet kerámia- és porcelántárgyak javítására használnak. A cél azonban nem a repedések eltakarása, hanem azok finom kiemelése arany, ezüst vagy platina pigmentek keverékével. Tarts velünk, és próbáld ki a technika egy nagyon leegyszerűsített változatát!

A kintsugi története és eszméje

A kintsugi filozófiája szoros kapcsolatban áll a wabi-sabi eszméjével, amely a tökéletlenség és a mulandóság szépségét ünnepli. A kintsugi története a 15. századig nyúlik vissza, amikor az emberek megpróbálták megtalálni a módját annak, hogy meghosszabbítsák a sérült használati edények élettartamát. Ezzel a művészettel a kerámia- és porcelánedényeket készítő művészek és kézművesek előtt is tisztelegni akartak.

A kintsugi a rugalmasság és a személyes fejlődés metaforájának tekinthető, mivel a törött tárgyak javításának folyamata türelmet, ügyességet és a tökéletlenség szépségének megbecsülését igényli. Úgy is tekinthetünk rá, mint az ökológiai fenntarthatóság lehetőségére és a hulladékcsökkentés módjára.
A kintsugi mint művészeti módszer hosszú folyamat, gyakran egyetlen tárgy megjavítása több hónapot vesz igénybe. A művész először megtisztítja az összes szilánkot, hosszú ideig csiszolja, és nagyon lassan ragasztja össze, hogy az eredmény tökéletes legyen. Ezért utasításainkat tekintsd csupán távoli utánzásnak. Ha azonban megtetszik a technika, nézz meg különböző külföldi forrásokat is - cikkünk végén meg is említünk belőlük néhányat.

Mire lesz szükséged a kintsugi módszerének otthoni kipróbálásához?

Kintsugi-készleteket számos külföldi webáruházban is beszerezhetsz, de mi készítettünk egy útmutatót arról, hogyan rakhatsz össze egyet a hobby- és művészeti boltokban kapható dolgokból.


Készítsd elő:

 • Kétkomponensű ragasztó - 5 perc alatt vagy 60 perc alatt megkötődő változatban is kapható. Jól működik mindkettő. A ragasztás első részéhez jó, ha gyorsan összeragasztod a tárgyat. A második részhez, a rések aranyporral való kitöltéséhez előnyösebb, ha több idő áll rendelkezésre.
 • Aranyszínű (vagy ezüstszínű) por.
 • Epoxi anyag a hiányzó darabok kitöltéséhez - beszerezheted például az Epoxy Repairt.
 • Finom csiszolópapír.
 • Zsírtalanító szer.
 • Vágó vagy éles kés a felesleges ragasztó eltávolításához.
 • Spatula, fapálcika, kis edények a ragasztó összekeveréséhez, kesztyű, törlőkendő stb.

  Tipp: A kétkomponensű ragasztót használhatod porcelán, kerámia vagy üveg tárgyak egyszerű ragasztásához is.
 • Hogyan tovább?

  1. Ellenőrizd, hogy minden rész szépen illeszkedik-e egymáshoz. Ezzel azt is ellenőrizheted, hogyan fogod később összeragasztani őket.
  2. Csiszolópapírral csiszolj le minden éles élet úgy, hogy az illesztések között egy kis rés maradjon.
  3. Készítsd elő a kétkomponensű epoxi ragasztót. Fontos, hogy mindkét komponensből egyenlő mennyiséget nyomj ki.
  4. Keverd össze alaposan a ragasztót. És már kezdődik is az 5 perc hátralévő időd.
  5. Vidd fel a ragasztót az összeragasztandó két felületre.
  6. Kezdd el az apró részek, szilánkok ragasztását. Minden alkalommal erősen nyomd össze és tartsd a részeket, amíg a ragasztó meg nem szilárdul. Ha több szilánk van, keverj össze egy újabb adag ragasztót, és ismételd meg a folyamatot.
  7. Ragaszd össze mindegyik részt.
  8. Száradás után csiszold le, vagy késsel távolítsd el a felesleges ragasztót.
  9. Nincs meg az összes hiányzó szilánk? Készítsd elő az epoxi anyagot a pótlásukhoz! Ez ismét egy kétkomponensű termék, amelyet alaposan el kell dolgozni, addig amíg a keverék színe egységes nem lesz.
  10. Töltsd ki epoxival a szükséges részeket. Keményedés után csiszold le csiszolópapírral, hogy a felület sima legyen.
  11. Most készítsd el újra az epoxi keveréket, keverj bele az aranyszínű port.
  12. Egy puha ecset segítségével töltsd ki az összes rést az aranykeverékkel. Nagyon óvatosan csináld. Ha olyan ragasztókeveréket használsz, amely 5 perc alatt szilárdul meg, akkor valószínűleg többször kell majd elkészítened. Miután megszilárdult, csiszold körbe. A folyamatot addig ismételheted, amíg elégedett nem leszel.
  1

  1

  2

  2

  3

  3

  4

  4

  5

  5

  6

  6

  7

  7

  8

  8

  9

  9

  10

  10

  11

  11

  12

  12

  Tippek a porcelán ragasztásához és egyéb kintsugi technika források

 • Ha tetszik a technika, szerezd be ezt a kezdőknek szóló könyvet: A Beginner's Guide to Kintsugi: The Japanese Art of Repairing Pottery and Glass."
 • Egy másik lehetőség a Urushi.info honlap, ahol további információkat, videókat és (New York-i) tanfolyamokat is találhatsz.
 • Válassz egy japán stílusú tálkát

  Inspirációk