Karácsony előtti kiárusítás: 20% és még nagyobb kedvezmények | Spórolj most →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Mire figyelj az étkező felújításakor?

Egy étkező felújítása nem kis projekt, hiszen kényelmes elemekkel és funkcionálisan kell berendezni. Össze kell hoznia az embereket és szolgálnia kell a célját. Éppen ezért fontos, hogy az ilyen terek felújítása jól átgondolt legyen.

Az Instagramon @caricasveta.si néven is ismert belsőépítésszel, Urška Ománnal beszélgettünk ebédlőjének nemrégi felújításáról. Ha éppen felújításra készülsz, az alábbi néhány tipp nagyon hasznos lesz számodra.

Fontos lépések az átalakítás megkezdése előtt

Urška azt tanácsolja, hogy a felújítás megkezdése előtt a következőket kérdezd meg magadtól:

  • mi a legfontosabb számodra a térben,
  • hány ember fog leggyakrabban az asztalnál ülni,
  • milyen maga a tér - ad lehetőséget nagyobb daraboknak és kényelmes átjáróknak, vagy helyszűkében vagy, és okos megoldást kell keresned?
Azt is tanácsolja, hogy keress inspiráló tereket magazinokban, könyvekben vagy a Pinteresten - készíts kollázst a neked tetsző képekből. Ez segíteni fog a belső tér stílusának kialakításában. Ez alapján kiválaszthatod a kívánt anyagokat is, ami megkönnyíti a tökéletes elemek megtalálását. Érdemes továbbá előkészíteni egy költségvetést, ami a rendelkezésedre áll, és ezen belül megtalálni a kedvenc darabjaidat.

Ha nincsenek ötleteid, vagy nem látod a megoldást, Urška azt ajánlja, hogy kérd egy lakberendező segítségét, aki segít megtalálni a tökéletes darabokat az általad kívánt stílusban.

Hogyan választottad ki az asztalodat? Miért és milyen esetben válasszunk kerek asztalt, mik az előnyei?

Urška: A kerek asztalt elsősorban a rendelkezésemre álló hely alapján választottam. Korábban volt egy olyan asztalom, amely egyértelműen túl nagy volt a helyhez képest, és az egész elég szűkösnek tűnt. Néhány mérés és a kerek asztalok előnyeivel kapcsolatos kutatás után a Teulat Cep fekete étkezőasztala mellett döntöttem. Nagy előnye, hogy az asztal körül jobban folyik a beszélgetés, alkalmas nagyobb étkezésekhez. Ideális négyzet alakú helyiségekbe, mivel minden irányban ugyanannyi helyet foglal el. És miután a székeket az asztal alá tettük, tényleg sokkal több helyünk lett, mint korábban - a gyerekek most boldogan kergetik egymást az új asztal körül.

Mi nem hiányozhat az étkezőből?

Urška: Szerintem azok a szükséges elemek, amelyekkel jól érezzük magunkat. Ezért nem hiszem, hogy létezik univerzális válasz erre a kérdésre. Számomra egy elég nagy szőnyeg az asztal alatt elengedhetetlen, ami valahogy keretbe foglalja az étkezőt, és dinamizmust kölcsönöz neki. Egy minőségi asztal, amely túléli a sok étkezést, társasjátékozást, házi feladat írást és kreatív tevékenységet, valamint a kényelmes székek és egy függőlámpa az asztal felett. Szinte mindig teszek egy különleges vázát friss vagy szárított virágokkal az asztalra, de szeretem az érdekes terítékeket és a természetes megjelenésű étkészleteket is.

Mire figyeljünk a sötét bútorok kiválasztásakor?

Urška: A sötét bútorok kiválasztásánál minden a szín, a fény és az anyagok kiegyensúlyozásáról szól. Azt tanácsolnám, hogy akkor válasszunk sötét bútorokat, ha elegendő természetes fény van a szobában, és nem ajánlanám a sötét darabokat a nagyon kis helyiségekbe, amelyek eléggé szűkösek lehetnek.

Figyeljünk a kontrasztra is - lágyítsuk a fekete asztal szigorú megjelenését fából készült székekkel, válasszunk világos színt a falakra, adjunk hozzá egy természetes szőnyeget, világos színű kiegészítőket stb. A világos elemek, például képkeretek, ülőpárnák vagy világosabb dekorációs elemek hozzáadása kontrasztot ad a sötét bútoroknak, és segít a vizuális változatosságban.

Figyeljünk a sötét bútoroknál a tisztításukra, és válasszunk minőségi anyagokat, amelyek jobban ellenállnak a használatnak.

Van más tipped is azok számára, akik az étkezőjük berendezése előtt állnak?

Urška: Jó szórakozást a folyamathoz! Hozz létre egy olyan sarkot, ami boldoggá tesz. Az étkező az a hely, ahol együtt vagyunk, és ahol fontos dolgok történnek - alakítsd ki álmaid étkezőjét olyan minőségi darabokkal, amelyek között jól érzed magad. Ne nézd túlságosan a trendeket, inkább válassz időtálló darabokat, amelyek mindig jók lesznek, és nem fogod őket hamar megunni. És érezd jól magad a helyiség dekorálása közben!