Több mint 30 000 termék garantált karácsony előtti kiszállítással →
4 000 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Recept: Szív alakú képviselőfánk málnás és citromos mázzal

Képviselőfánk egy kicsit másképp! Süsd meg velünk szív alakban, vaníliás krémmel töltve és málnás vagy citromos mázzal leöntve.

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

  • 125 ml víz,
  • 125 ml tej,
  • 100 g vaj,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 150 g finomliszt,
  • 4 tojás,
  • egy csipet só.

    Töltelék:
  • 250 ml tej,
  • 1/2 vaníliapuding*,
  • 60 g kristálycukor,
  • 1/2 vaníliarúd (csak a belseje),
  • 3 tojássárgája.
    *A puding helyett használhatsz kukoricakeményítőt vagy finomlisztet is.

    A befejezéshez:
  • 250 g mascarpone,
  • 50-100 g olvasztott vaj,
  • őrölt vaníliás cukor,
  • ízlés szerint adhatsz hozzá némi málnapürét is.


    Málna öntet:
  • 100 g fagyasztott vagy friss málna,
  • 1 evőkanál citromlé,
  • finomra őrölt cukor.


    A díszítéshez:
  • friss málna,
  • aszalt málna,
  • ehető virágok,
  • aprított, sótlan pisztácia.
  • A tészta elkészítése

    1. Egy edénybe öntsd bele a tejet, a vizet, a vajat, a cukrot és egy csipet sót, majd alacsony lángon melegítsd addig, amíg a vaj teljesen felolvad. Amikor a tej forró, a vaj megolvadt, és buborékok kezdenek képződni, add hozzá a lisztet, és növeld a főzési hőfokot. Keverd össze egy fakanál segítségével és többször forgasd át. Minél jobban és alaposabban 'égeted', annál jobb lesz sütéskor, és annál jobban megdagad.
    2. Hagyd kihűlni a tésztát, majd add hozzá a tojásokat - ezeket fokozatosan, egyesével kell beleütni. Amikor a harmadik tojást is belekevered, és nagyon sűrű lesz az állaga, adj hozzá még egy tojást, vagy csak egy felvert tojás felét. Az állagnak megfelelőnek kell lennie ahhoz, hogy megtartsa a formáját, és ne legyen folyós, vagy túl sűrű. Könnyen el kell hogy terüljön a tepsin.
    3. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, alsó-felső sütési funkción. Ne süsd a tésztát légkeveréses üzemmódon!
    4. Rajzolj szíveket egy sütőpapírra, pl. egy szív alakú sütivágó segítségével. A szívek között legyen legalább 5 cm távolság. Ezután fordítsd meg a sütőlapot, és egy nyomózsák segítségével vidd fel a tésztát az előre megrajzolt szívekre.
    5. A sütőpapíron lévő szíveket enyhén meglocsolhatod hideg vízzel, vagy megszórhatod egy kis porcukorral - mindkettő megakadályozza a megrepedést.
    6. Süsd a fánkokat a sütő alsó részében 25-35 perc alatt aranybarnára. Sütés közben ne nyisd ki a sütőt, az első 20 percben semmiképp se! A hőmérséklet megváltozása azonnal összezsugorítaná a tésztát.
    7. Sütés után érdemes minden tészta alján egy kis lyukat ütni, például egy fogpiszkálóval, hogy a gőz kijöjjön. Miután a szívek teljesen kihűltek, vágd körbe őket.

    A vaníliakrém és cukormáz elkészítése

    Krém
    1. A krém alapját - a creme patissiere-t - a fánkok megtöltése előtti napon kell elkészíteni.
    2. Tedd az összes hozzávalót - a tejet, a pudingport vagy a keményítőt, a vaníliát, a cukrot és a tojássárgáját - egy edénybe. Alaposan keverd össze habverővel, és kis lángon, állandó keverés mellett főzd addig, amíg pudingszerűre sűrűsödik. A főzés után közvetlenül fedd le fóliával, a fóliát közvetlenül a puding tetejére helyezd. Miután kihűlt, hűtőszekrényben tárold.
    3. Másnap az elkészített pudingkrémet keverd össze a mascarponéval. A vajat külön verd habosra. Ezután teáskanalanként add hozzá a mascarponés pudinghoz. Ízlés szerint adhatsz hozzá vaníliás cukrot is.
    4. A kész pudingkrémet töltsd át egy vágott vagy egyenes hegyű nyomózacskóba, és kend az alsó szívekre. Fedd le a szív tetejével, és tedd hűtőbe, hogy megszilárduljon.

    Máz
    1. A málnát a citromlével forrald fel, majd finom szitán szűrd át. Az így kapott málnapürét (amikor kihűlt) keverd össze a finomra őrölt cukorral. A cukor és a püré arányát annak megfelelően állítsd be, hogy milyen vastag cukormázat szeretnél. Ropogós tésztához készítsd a mázat nagyon hígra.
    2. Ha fehér citromos mázat szeretnél, keverd össze a cukrot egy kevés citromlével.
    3. A megtöltött fánkokra kend rá a mázat, és mielőtt megszáradna, díszítsd virágokkal, gyümölcsökkel vagy dióval.

    A tökéletes égetett tészta 6 alapelve

    1. A tésztát nagyon alaposan keverd meg az edényben, addig, amíg el nem válik az edény falától.
    2. A tojásokat fokozatosan add hozzá, mindig az előző belekeverése után.
    3. Két trükk segítségével megakadályozhatod, hogy a tészta sütés közben megrepedjen - a sütőpapírra tett tésztát a sütőbe helyezés előtt locsold meg vízzel, vagy porcukorral szórd meg.
    4. Sütés közben ne nyisd ki a sütőt, a hirtelen hőmérsékletcsökkenés miatt a tészta összeesik, amit nem lehet korrigálni.
    5. Ne légkeveréssel, hanem kizárólag alsó-felső sütési módon süsd a tésztát.
    6. Az elkészült nyers tésztát 1-2 napig hűtőben istárolhatod.

    További tippek a sütéshez

  • A töltelékhez egy alap pudingkrémet készítettünk. Ha könnyedebb krémet szeretnél, adj hozzá még mascarponét.
  • Ha vajjal vered fel, a krém erősebb lesz, tovább tart és a tészta is kevésbé nedvesedik át tőle.
  • A krém elkészítésekor fontos, hogy a hozzávalók azonos hőmérsékletűek legyenek, hogy a krém ne alvadjon meg.
  • A krémhez a pudingalapot előző nap/este készítsd el. Mindig tedd legalább 4 órára a hűtőbe, hogy kellőképpen megdermedjen.
  • Ha mégis megtörténik, hogy a krém megalvad, egy rövid átmelegítéssel ezt könnyen orvosolhatod. Forró vízben vagy 15-20 másodpercig a mikrohullámú sütőben melegítheted fel. Ezután újra verd fel.


    Nehézség: közepesen nehéz
    Idő: kb. 2 óra + hűtési idő
    Adagok száma: 20 - 25 db