Bonami-napok: -15% a teljes árú termékekre | Kedvezménykód: BONAMINAPOK15 →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Karácsonyi fényfüzér: így kerüld el, hogy összegabalyodjon

A karácsonyi fényfüzérek gyakran összeakadnak. Pár kusza zsinór miatt azonban nem kell azonnal idegeskedni. Egyszerűen csak díszítsd fel a lakást az akár kissé gubancos füzérekkel is! Megmutatjuk, mire figyelj!

Mit tegyél, ha összegabalyodnak a fényfüzérek?

Az idegtépő küzdelemben egyik kis izzót a másik után bogozod ki, és egy pillanatig azt sem tudod, hogy szétszeded vagy még jobban összegubancolod a füzért. Ezt szinte már mindenki átélte karácsonykor!

Csak egy szabály érvényes! Légy türelmes, keresd meg a szabad végek egyikét, és onnan folytasd a kibogozást. A legvégén úgyis sikerülni fog.

Bonami tipp:

Tedd a tökéletlenséget prioritássá, és használd a kusza fényeket modern karácsonyi dekorációként! Helyezd például a fényfüzért egy nagyobb tégelybe, így minimális erőfeszítéssel szemet gyönyörködtető világító dekorációt kapsz.

Ezzel megkíméled magadat és családodat is a felesleges stressztől. Főleg, ha tudod, milyen fényeket válassz. Fedezd fel ötleteinket!

Hogyan válaszd ki a karácsonyi fényeket?

Azért, hogy ne kelljen az utolsó pillanatban a sarkon lévő kisebb üzletbe rohannod, és hirtelen találomra lekapni a polcról néhány ott sorakozó karácsonyi fénydekorációt, figyelj ezekre a szempontokra:
Klasszikus vagy LED izzók?
A LED izzókkal szinte sosincs probléma, és alacsony az energiafogyasztásuk, kültérre és beltérre is ideálisak. Sokféle szín közül választhatod ki a kedvenced. Csak ne használd őket a gyerekszobában vagy a hálószobában, mert előfordulhat, hogy kék fénytartományuk miatt nehezebb tőlük elaludni.

A klasszikus izzók előnye az alacsonyabb ár. És vannak, akikben nosztalgikus hangulatot kelt egy-egy hagyományos fény.
Konnektoros csatlakozás vagy elem?
Az elemes megvilágítással nem kell aggódnod a konnektor távolsága miatt, és nincs útban a hosszú kábel sem. Másrészt viszont az elemek élettartama korlátozott, és egy idő után cserélni kell őket. Ha konnektoros csatlakozású fénydekoráció mellett döntesz, részesítsd előnyben azokat, amelyek kapcsolóval vagy időzítővel rendelkeznek. Éjszakára kikapcsolod őket, így gazdaságosabbak, Te pedig nyugodt szívvel mehetsz aludni, hogy a karácsonyfa biztonságban van.
A biztonság az első helyen
A fényfüzérnek mindenképpen meg kell felelnie az előírt biztonsági előírásoknak, amiket könnyedén ellenőrizhetsz. Csak nézd meg a védelmi fokukat, az IP-t. A beltéri lámpáknak IP20, a kültéri lámpáknak pedig IP44 védettségűeknek kell lenniük.
Egyszínű vagy diszkófényes fénykavalkád?
A fehér fények abszolút klasszikusnak számítanak, ezen belül pedig választhatsz a hideg és meleg fehér árnyalatok közül is. A meleg fehér kellemes, meghitt hangulatot teremt. Kiválóan alkalmas rusztikus, fa vagy vörös-aranyszínű dekorációkhoz.

A hideg fehér fények ideálisak a modern belső terekbe. Gyönyörűen harmonizálnak például a kék-ezüstszínű dekorációkkal.

A fergeteges karácsonyi hangulatról a színes fényláncok gondoskodnak, amikből a piros, kék, zöld és egyéb színek sem hiányozhatnak. Minden háztartás azonnal boldogabb velük, csak gondold át, hogyan passzolnak majd a többi karácsonyi dekorációhoz.
Milyen hosszú fényfüzért válassz?
Jó a terv, hogy véletlenszerűen vásárolj szép fényfüzéreket, de később kiderülhet, hogy túl hosszúak, vagy ami még rosszabb, túl rövidek. Ebből probléma adódhat, különösen a karácsonyfánál. Ezért segítünk:

Válaszd ki a füzér hosszát a fa magasságának megfelelően:

1,5 m magas karácsonyfához ➜ 15-20 m-es

2 m-es karácsonyfához ➜ 20 - 25 m-es

2,5 m-es karácsonyfához ➜ 25 - 30 m-es

3 m-es karácsonyfához ➜ 30 - 35 m-es fényfüzér a jó választás.

Mit tegyél, hogy többé ne gubancolódjanak össze a fényfüzérek zsinórjai?

Amint véget ér a karácsony, hajlamosak vagyunk bedobálni az összes dekorációt egy dobozba. Következő évben aztán jön a nagy meglepetés: kusza, kibogozhatatlannak tűnő izzóhalmaz előtt találjuk magunkat.

Tippjeinkkel megelőzheted, hogy a következő évben is ez történjen. Legyen nyugodtabb a karácsonyod, mutatjuk, hogyan!
Tekerd kartonpapír köré!
Vágj egy kis rést a kartonlapba, és illeszd bele a füzér egyik végét. Még jobb, ha ezt ragasztószalaggal is rögzíted. Ezután tekerd fel a teljes fényfüzért a kartonpapírra, és ragaszd le a másik végét is.

Garantáljuk, hogy jövőre, mikor előveszed, minden a helyén lesz, így sokkal nyugodtabb lehet a karácsonyi készülődés.
Használj vállfát!
Ha nincs kéznél karton, akkor egy, a két végén csipesszel ellátott vállfa is jó lesz. Rögzítsd a füzér egyik végét az egyik csipesszel, majd tekerd fel a vállfa köré. A végén a másik végét rögzítsd a másik csipeszhez, és már kész is!