Nappali akár 25% kedvezménnyel | Spórolj még ma →
Applikációnk megújult | Fedezd fel az előnyeit →
4 000 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Olvasósarok könyvmolyoknak: Így rendezd be otthoni könyvtárad

Kateřina Chourová
Kateřina Chourová
Bonami Blogger

A könyvmolyok számára talán nincs is nagyobb élvezet, mint egy takaróba bújni, egy kényelmes fotelbe telepedni, és hosszú órákat eltölteni egy jó könyv felett. De mit tehetsz azért, hogy az olvasósarok kényelmes, praktikus és otthonos legyen?

Meríts inspirációt tippjeinkből és Alex Hrašková fotós könyvespolcából!

Könyvespolc a nappaliba

Ha szerényebb a gyűjteményed, valószínűleg egy falra szerelt könyvespolc is elegendő lesz. De ha inkább méterenként számolod a könyveket, válassz egy nagyobb darabot! Egy fából készült könyvespolccal nem lőhetsz mellé.

Szeretnéd ötvözni az esztétikát a praktikummal? Válassz egy üveg könyvespolcot vagy vitrint - ezek megvédik a könyveket a portól. Egy fehér könyvespolc feldobja a szobát, és kiemeli a borítók színes gerincét.

Bonami tipp:

Míg a sarokszekrényt a falhoz lehet állítani, a nyitott polcos könyvespolcok pedig a szoba felosztására is használhatók.

Kuckózás egy könyvvel

Ahhoz, hogy a többórás olvasás a lehető legjobb élmény legyen, kell egy jó fotel is.

Talán nem is létezik alkalmasabb olvasósarok egy füles fotelnél, amiben bármikor összegömbölyödve falhatod az oldalakat. Mit ajánlunk az igazi ínyenceknek? A fekvőfotel kényelmére valószínűleg szavak sem léteznek.

Ha nincs szabad helyed, kevésből is készíthetsz egy kényelmes olvasó helyet. Mindössze egy kihajtható futonra, egy takaróra és rengeteg párnára lesz szükséged.

A könyv és a tea helye

Nem feltétlenül szükséges, de sokkal praktikusabbá teszi az olvasósarkot. Miről beszélünk? Természetesen a dohányzóasztalról! Ráteheted a könyveket, egy csésze kávét és néhány rágcsálnivalót. És ha van hely, egy váza virág vagy egy illatos gyertya is feldobhatja a hangulatot.

Különösen kis lakásokban használhatsz táróasztal szetteket, amik nem foglalnak annyi helyet, de rugalmasságuknak köszönhetően további tárolóhelyet kínálnak.

Ha nem szeretnél beruházni egy dohányzóasztalba, használhatsz székeket, puffot vagy zsámolyt is, amire egy hasonló formájú tálcát helyezhetsz.

Könyvtári világítás

Ha lehetséges, helyezd az olvasósarokkal ellátott házi könyvtárad a lehető legközelebb az ablakhoz. Rengeteg napfény lesz az olvasáshoz. Az esti könyvmolyoknak azonban már egy jó asztali vagy állólámpával is rendelkezniük kell az olvasáshoz.

A választásnál ügyelj arra, hogy a lámpa szabadon forgatható legyen. Minél keskenyebb az búra, annál keskenyebb a fényáram.

Társak a hideg ellen

Nyugalom és a láb melegen tartása. Ez tulajdonképpen elég az olvasáshoz. Az olvasósarok hangulatossá tételéhez csak dobj be néhány párnát és takarót, valamint egy szőnyeget. A sarokszekrényhez kerek formájút válassz.

Egy designos bögréből elfogyasztott forró itallal a hideg biztos messziről el fog kerülni téged. Ideje elfelejteni a külvilágot és csak lapozni, amíg jól esik!

Bonami tipp:

Kombináld a kellemeset a még kellemesebbel! Dobd fel a hosszú fürdőzést olvasással. A fürdőkád polccal még az átázott törölközőknek is búcsút mondhatsz.

Rend és nyugodt légkör

Mi a helyzet a renddel? Oszd fel a könyveket több részre; könyvtámaszok, szobrok vagy lámpák segíthetségével. Ezek feldobják a teret, és egy kicsit vonzóbbá teszik azt.

A mindennapi élet gondjai elől menekülve ne felejts el nyugodt légkört teremteni. Az illatos gyertyák, a kellemes zene és a dekoráció mindig tökéletes recept.