Applikációnk megújult | Fedezd fel az előnyeit →
4 000 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Sajátítsd el az asztali illemtan alapjait!

Michaela Šelenberková
Michaela Šelenberková
Bonami Blogger

Mit szólnál hozzá, ha a tévé előtti vacsorázás helyett egy gyönyörűen megterített asztalnál élveznéd az ízeket? Meglátod, teljesen más hangulata lesz így az estének! Már nem emlékszel, hogyan kell szépen megteríteni? Gyorsan újra áttekintjük veled a legfontosabb szabályokat. Te csak vedd elő azt az étkészletet, amit különleges alkalmakra tartogattál, és élvezd a vacsorát, akár egy étteremben!

Hogyan teríts meg egy hétköznapi asztalt?

Nem minden nap ünnepel az ember évfordulót vagy születésnapot, de ez nem azt jelenti, hogy egy átlagos hétköznap este ne teríthetnél meg egy kicsit különlegesebben. Egyébként a formális étkezés az evőeszközök, a poharak számát tekintve nem sokban különbözik a hétköznapi vacsoraasztaltól.

Amire szükséged lesz: :

1. Asztalterítő és teríték

Egy kötetlen vacsoránál csak rajtad múlik, hogy használsz terítőt vagy sem. Nyugodtan játszhatsz a teríték anyagaival, stílusával és színeivel. Ma már az is megengedett, hogy különböző szettből származó tányérokat és evőeszközöket párosíts. Hajtsd félbe vagy negyedbe a papír- vagy szövetszalvétát, és helyezd a tányérra!

2. Evőeszközök

A tányér bal oldalára egy villa kerül, jobbra pedig egy kés, pengével a tányér felé. Ha levest is tálalsz, helyezz egy evőkanalat is a kés mellé! És mivel biztosan marad hely valami édesnek is, helyezz egy desszertkanalat vízszintesen a tányér fölé, fejjel balra! Ha szükségetek van desszertvillára, annak a desszertkanál alatt van a helye, pont az ellenkező irányba fordítva.

3. Poharak

Meginnál ​​egy jó bort a vacsorához? Készíts elő egy talpas poharat, amelyet jobbra a kés és leveseskanál fölé helyezel. A vizespohár helye a borospohártól balra, az evőeszközökkel egy vonalban van.

4. Asztaldekor

Teremts egyedi hangulatot néhány jól megválasztott dekorral! Tegyél az asztal közepére egy alacsony virágvázát, vagy egy tál szárított virágot! Most tartózkodj az erősen illatozó növényektől, hogy a vacsora illatai is érvényesülni tudjanak!

A meghitt, kellemes légkört gyertyákkal koronázhatod meg. Figyelj, hogy ne zavarják meg a szemkontaktust! Ehhez rövidebb és szélesebb gyertyákat javaslunk.

Hogyan teríts formálisabb vacsorához?

Egy ilyen vacsoránál várhatóan több fogás, valamint ital lesz, amihez több evőeszközre és pohárra lesz szükséged. Vacsora közben érdemes odafigyelned néhány étkezési szabályra. De ne aggódj, tőlünk most megtudod a lényeget, így feszengés nélkül élvezheted a finom ízeket.

Amire szükséged lesz: :

  • Asztalterítő és tányéralátétek
  • Ünnepi evőeszközök
  • Poharak: vizes-, boros-, esetleg pezsgőspoharak
  • Kancsó
  • Szervírozó tálak
  • Tésztás tál
  • Kávéscsészék

A 3 legfontosabb szabály :

1. Minden fogáshoz más evőeszközt készíts ki!

2. Először a tányértól legtávolabbi evőeszközöket használd, és így haladj sorba!

3. A poharakat is abban a sorrendben helyezd el, amelyet a vacsora során követni fogsz.

1. Asztalterítő és teríték

Először is terítsd le az asztalt egy nagy abrosszal! Az abrosznak az asztal mindkét oldalán nagyjából 25-30 cm-rel kell lelógnia. A terítéket igazítsd az abrosz színéhez! Elegáns megoldás a szövetszalvéta, amelyet méretétől függően félbe vagy negyedbe is hajtogathatsz. Helyezd a tányér bal oldalára, ahol a villák lesznek.

2. Evőeszközök

Próbálj beszerezni néhány olyan evőeszközt, amely az egész asztalt ünnepélyesebbé teszi! Az evőeszközök száma a fogások számától függ, de legfeljebb három darab lehet egymás mellett.

És mi a helyzet az elrendezésükkel? Ne aggódj, nem hagyjuk, hogy olyan helyzetbe kerülj, mint Julia Roberts a Pretty Woman-ben! Mutatunk néhány egyszerű szabályt. Helyezd az előbb használt evőeszközöket a tányértól távolabb, és haladj befelé, a tányér felé!

Tehát balról az első a salátavilla, a főétkezéshez használt villa pedig közelebb kerül a tányérhoz. A tányér jobb oldalán lesz egy kés a főételhez, majd egy evőkanál. A desszertes villa és kanál ebben az esetben is a tányér fölé kerül.

3. Tányérok

Helyezz egy nagyobb tányért, alátétet vagy tálcát az asztalra, amelyen a főétel egyes fogásait szervírozod! Ha egy vászonszalvétát is teszel rá, akkor elkerülheted, hogy csúszkáljanak, koccanjanak a tányérok. A főtányértól jobbra átlósan helyezz el egy kis tányért péksüteményekhez és vajkéshez!

4. Poharak

Helyezd a poharakat jobbra haladva abba a sorrendbe, ahogyan vacsora közben is használni fogjátok őket! Ha van pezsgőspohár, az az első borospohár jobb oldalára kerüljön! A kávét az étkezés zárásaként, espressos pohárban szolgáld fel!

5. Asztaldekor

Gyönyörű tud lenni egy hatalmas váza, de a vendégek nem látják tőle egymást. Válasszon inkább alacsony dekorációkat, például szárított virágokat, gyertyákat, vagy dekorációs köveket! Jól mutat egy névtábla is a szövetszalvétán. Még elegánsabb, ha a vendég menükártyát is talál.