Vásárlásodra most 8 000 Ft vagy 30 000 Ft kedvezmény | Spórolj most →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Hogyan szabadulj meg a portól?

Az otthonokban előforduló por elleni véget nem érő küzdelem súlyos allergiát okozhat. A szőnyegekre, függönyökre, bútorokra és ágyakra nap mint nap por rakódik, és amint megszabadulunk tőle, már jön is rá az új réteg. Sajnos a portól véglegesen nem lehet megszabadulni, de ha ügyesek vagyunk, minimálisra csökkenthetjük. Mutatjuk, hogyan!

Honnan jön a por?

A por penészt, baktériumokat, polleneket, poratkákat és más nemkívánatos anyagokat tartalmaz. Létrejöhet otthonunkban, de kintről is érkezhet hozzánk, miközben szellőztetünk. Egyes részecskéket közvetlenül az ember hoz létre. Ezek közé tartozik az elhalt bőr, az állati vagy emberi szőr vagy a szőrgombóc. Különösen a levegőben lebegő pollenek okoznak súlyos porallergiát.

Mit poroljunk le?

A portörlés legjobb módja a mikroszálas kendő, amely erős nedvszívó képességgel rendelkezik, és a törlés után nem hagy foltokat vagy csíkokat a bútorokon. A nehezen hozzáférhető területeken vagy olyan tárgyaknál, ahol nem használhatsz vizet, használj porszívót. Portörléskor mindig felülről lefelé törölj, hogy a por ne kerüljön a már megtisztított területekre.

Hogyan lehet megszabadulni a portól a lakásban?

1. Nedves ruha

Soha ne töröld le a port száraz ruhával, hiszen arra nem ragad a por. A ruhának nedvesnek kell lennie, de nem túl nedvesnek, hogy ne hagyjon foltokat a bútoron. Ez a bútorok portalanításakor és a padló törlése közben egyaránt érvényes.

2. Rendszeres porszívózás

A folyamatosan használatban lévő szőnyegek sok port szívnak magukba, amit rendszeresen fel kell porszívózni. Sokkal praktikusabb megoldás a porszívózható vagy akár mosható darabos szőnyegek beszerzése.

A kanapéról sem szabad megfeledkezni, a por ugyanis gyakran telepedik meg rajta. Ha új kanapét keresel, és allergiás vagy a porra, fontold meg a bőrkanapé beszerzését. A por nem ragad rá annyira. Választhatod a professzionális kanapétisztítást is.

3. Gyakrabban moss textil kiegészítőket!

Az olyan textil kiegészítők, mint a függönyök, drapériák, takarók vagy párnák hangulatos légkört teremthetnek, de a lakást igazi porraktárrá is változtathatják. A textíliáknál rakódik le a legtöbb por. Ezért legalább 14 naponta mosd ki őket!

4. Ne feledkezz meg az ágyról!

Sok időt töltünk az ágyban, ezért vigyáznunk kell rá. Hetente legalább egyszer rázd fel alaposan a paplant. Ha lehetséges, rázd ki őket az erkélyre vagy az ablakba. Az ágyneműt is ideális esetben hetente cseréld.

TIPP: Tudtad, hogy a len ágyneműhuzat taszítja a port? Amennyiben allergiában szenvedsz, mindenképpen be kell szerezned egyet.

Segítségre van szükséged otthonod takarításában és rendszerezésében?