Fürdőszobai termékek akár 15% kedvezménnyel | Spórolj még ma →
Mid Season Sale | Vásárolj akár 30%-kal olcsóbban →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Ablaktisztítás 5 egyszerű lépésben

Nem a kedvenced az ablakpucolás? Néhány tippünkkel most segítünk, hogy ablakaid könnyedén csíkmentesek és ragyogóak legyenek!

1. Válaszd ki a megfelelő napot!

Egy olyan napon pucold meg az ablakokat, amikor nem süt a nap. A nap - a legjobb erőfeszítéseid ellenére is - csíkokat fog okozni. Az ablaktisztításra a felhős napok ideálisak.

2. Készíts elő minden segédeszközt!

 • Mikroszálas törlőkendő: Használj olyat, ami nem hullajt szöszöket. A törlőkendő mosásához ne használj öblítőt, mert akkor a kendő csíkokat fog hagyni maga után.
 • Szivacs: Segít habot képezni az ablakokon.
 • Vízlehúzó vagy speciális ablaktisztító: Az ablakok tisztításához nemcsak törlőkendőt, hanem vízlehúzót vagy elektromos ablaktisztítót is ajánlunk. Ezek nagyszerű és hatékony munkát végeznek. Egy mozdulattal leszedheted velük a vizet az ablakokról, és általában nem kell utánuk fényesíteni.
 • Vödör: Válassz egy inkább szögletes vödröt, amibe kényelmesen belemárthatod a rongyot.
 • Gumikesztyű: Ez nemcsak a mosószeres víztől, hanem az ablakok esetleges szilánkjaitól is megvédi a kezedet.
 • Ablaktisztító és mosogatószer: Ha gumival ellátott vízlehúzót vagy elektromos ablaktisztítót használsz, érdemes olyan tisztítószert használni, ami habot képez. A gumi így szépen siklik az ablakon, ami csíkmentes marad.
Jól jöhet még: Egy speciális kaparó a makacs szennyeződések eltávolításához - ezt nagyon óvatosan használd, kell hozzá némi ügyesség, hogy ne karcolódjon meg az ablak.
Az ablak kifényesítéséhez speciális ablakfényezőt is használhatsz.

Az ablak kifényesítéséhez speciális ablakfényezőt is használhatsz.

3. Mosd le az ablakkereteket és a rolókat is!

Vegyél fel hozzá gumikesztyűt, ami megvédi a kezedet a sérülésektől. Száraz ruhával vagy puha sörtéjű kefével tisztítsd meg az ablakkereteket, a párkányokat és a zsanérokat is. Először szárazon távolítsd el a port és a pókhálókat, majd egy mosogatószeres vízbe mártott nedves ronggyal töröld át az egészet.

Tipp a rolók, reluxák tisztításához: A porszívó megfelelő tartozékával porszívózd le őket, majd óvatosan töröld át egy ronggyal.

4. Tisztítsd meg az ablakokat!

Tölts egy vödörbe mosogatószeres, langyos vízet. Ne legyen a víz túl forró legyen, különben még a tisztítás előtt elpárolog az ablakról. Áztass be egy szivacsot, mosogatórongyot vagy ablaklemosót mosogatószeres vízbe, és vidd fel az ablakokra, hogy habot képezzen. A hab nemcsak azért fontos, mert a vízlehúzóval így könnyebb lesz letörölni a mosogatószert, hanem azért is, hogy az eltérő buborékszerkezet miatt gyorsan azonosítani lehessen azokat a területeket, ahol az ablak koszosabb. Tisztítsd meg az egész ablakot.
Matricaeltávolítás az ablakról:

 • Próbáld meg a matricát hajszárítóval felmelegíteni, majd lehúzni az ablak felületéről.
 • Nedvesítsd át egy ronggyal, hagyd állni, hogy a nedvesség hatására felpuhuljon. Ezután óvatosan kapard le.
 • Az ecet is megoldja. Hagyd rajta, majd óvatosan húzd le a matricát.

5. Ablakfényezés szárazon

Használj vízlehúzót. Függőleges vagy vízszintes irányban dolgozz, ideális esetben egy hosszú vonással fentről lefelé. Igyekezz a vízlehúzót tisztán tartani: egy ronggyal többször töröld át. A vízlehúzót gumi oldalával felfelé helyezd az ablakhoz, ne fordítva, mert úgy csak szétteríti a szennyeződést az ablakon, de nem törli le.

Elképzelhető, hogy apró foltok maradnak a sarkokban, ahova a vízlehúzó nehezebben fér be. Ezekhez a részekhez használj mikroszálas törlőkendőt.
Ablakfényesítési tippek:

 • A régi újságok kiválóan alkalmasak az ablakok fényesítéséhez. De óvatosan bánj velük, nehogy az ablakkeretekre szivárogjon a festék.
 • Keverj pudingport vízbe, és a keverékkel fényesítsd ki az ablakokat.
Vigyázz, ha újságpapírral mosod az ablakot: a festék kiszivároghat belőle, és foltot hagyhat a világos ablakkereten.

Vigyázz, ha újságpapírral mosod az ablakot: a festék kiszivároghat belőle, és foltot hagyhat a világos ablakkereten.