Applikációnk megújult | Fedezd fel az előnyeit →
4 000 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Húsvét

Készülj velünk a húsvétra! Ünnepi dekorációk és lakberendezési kiegészítők széles választékát kínáljuk egy szebb otthonért. DIY projektek és recept tippek és várnak, amik nagymamáink finomságait idézik.

Húsvéti ünnepek

A húsvét az év egyik legnépszerűbb ünnepe. Idézd fel velünk a húsvéti hagyományokat és szokásokat, tanulj meg egy új éneket, és meríts ihletet otthonod díszítéséhez! Emellett tudj meg többet a húsvétról, mikor tartják, milyen hagyományos ételeket lehet ilyenkor főzni és hogyan ünneplik szerte a világon.

Mikor van húsvét?

A húsvét időpontja képlékeny. A tavasz első napját követő első telihold utáni első vasárnapon kezdődik. Húsvét hétfő idén április 10-én lesz, és ez a nap a nagypéntekkel (április 7.) együtt munkaszüneti nap. Emellett az iskolásoknak április 6-án, csütörtökön húsvéti szünnapjuk lesz.

A húsvét története és szimbólumai

Bár a húsvétot elsősorban Jézus Krisztus keresztre feszítésének és feltámadásának megemlékezéséhez kötjük, eredete jóval korábbra nyúlik vissza. Eredetileg a természet tél utáni újjászületésének pogány ünnepe volt. A zsidók viszont ilyenkor ünneplik a felszabadulás ünnepét, a pészahot. Ennek során arra emlékeznek, hogy Mózes kiszabadította az izraelitákat az egyiptomi rabszolgaságból.

Húsvéti napok és jelentésük

Hogyan ünneplik a keresztények a húsvétot? Az úgynevezett nagyhét virágvasárnap kezdődik és húsvétvasárnap ér véget. A virágvasárnapon megáldják a fűzfa virágzó ágait, amik a pálmaleveleket jelképezik, amikkel a nép Jézust fogadta. A katicákról azt tartják, hogy a szentelés után védőerővel bírnak.
 • A Nagyhétfő szabadnap, és nem szabad dolgozni. Az emberek ezen a napon kék és lila ruhával díszítették fel a templomokat.
 • A Nagykedd a takarításé. A házvezetőnő kitakarítja az egész házat, lesöpri a pókhálókat és a port.
 • A Nagyszerda Jézus Júdás általi elárulására emlékezik. Ezen a napon a kéményeket tisztítják meg a koromtól, hogy a gonosz szellemeket kiűzzék a házból.
 • Nagycsütörtök Jézus utolsó vacsorájának napja. Azt mondják, hogy nagycsütörtökön zöld alapanyagokból készült ételeket kell enni, hogy a szervezet egész évben egészséges maradjon.
 • Nagypéntek, Jézus elítélésének napja. A legendák szerint ezen a napon hegyeket nyitnak meg, amik kincseket rejtenek. Tilos volt kölcsönkérni is bármit, nehogy balszerencsét hozzon a házra.
 • A Nagyszombatot a pászka ünnepére való készülődés jellemzi. Ételt készítenek és pomponokat kötnek.
 • Húsvét vasárnapja a legnagyobb keresztény ünnep. Ez Jézus feltámadásának napja. Az emberek a templomban megáldják az ételeket, például a sült bárányt vagy a kalácsot.
 • A húsvéthétfő, más néven vörös hétfő énekléssel jár együtt. A fiúk ilyenkor hagyományosan meglocsolják a lányokat, húsvéti verseket mondanak, a lányok pedig festett tojásokat adnak nekik jutalmul.

Húsvéti hagyományok és szokások

Az egyik legnépszerűbb húsvéti hagyomány a tojásfestés. Ez jutalomként szolgál a csínytevők számára (de asztali dekorációként is). Ahhoz azonban, hogy jutalmat kapjon, a fiúnak meg kell locsolnia a lányt. Ez biztosítja az asszony vagy lány egészségét és fiatalságát.

A húsvéthoz tartozik még a bárány és a mazsola sütés.

Kevésbé ismert szokások közé tartozik a tücskök "zörgése". Ez helyettesíti a harangokat, amelyek utoljára a nagycsütörtöki misén szólalnak meg - nagyszombaton szólalnak meg újra. Sok helyen a harangozás Júdás szimbolikus kiűzését jelenti. Azzal kezdődik, hogy a fiúk nagycsütörtökön a mise után a harangokkal, a kezükbe tapsolva és a "Júdást üldözzük, Júdást térdre kényszerítjük, míg imádkozunk!" kiáltással futnak ki a templomból.

Húsvéti szimbólumok

 • Tojás - a termékenységet és az új életet jelképezi.
 • A bárány - a kereszténységben Jézus Krisztus jelképe, mert a hit szerint ő a világ megváltásáért feláldozott bárány.
 • A nyúl - a pogány tavaszünnepek jellegzetes szimbóluma. A tavaszt, a meleget, a napot és az új életet jelképezi.
 • A kereszt - az egyik legfontosabb szimbólum, főként azért, mert Jézust keresztre feszítéssel halálra ítélték.

Hogyan ünneplik a húsvétot a világban?

Húsvét Angliában
Az asztalt a sült bárányhús uralja, amit édesburgonyával és fiatal tavaszi zöldségekkel tálalnak. A tojások általában csokoládétojások. A húsvéti nyuszi elrejti őket a házban és a kertben, hogy a gyerekek megtalálják őket.
Húsvét Lengyelországban
A hívő családok nagyszombaton együtt mennek templomba, ahol megáldják az ételeket, amiket vasárnap reggel fogyasztanak el. Általában fehér kolbászt, tojást, tormát, kenyeret esznek sóval és fekete borssal. Húsvét hétfőn a fiúk egy vödörnyi vízzel próbálják meglocsolni a lányokat, hogy még ebben az évben férjhez menjenek.
Húsvét Ukrajnában
Tudtad, hogy Ukrajnában egy héttel később ünneplik a húsvétot? Ez a Julián-naptár miatt van, amelyet az ortodox egyház követ (mi a Gergely-naptárt használjuk). Az ukránok ezt az ünnepet Velykdennek, azaz Nagy Napnak nevezik.
Húsvét Spanyolországban
Spanyolországban a húsvét fontosabb, mint a karácsony. Az utcák tele vannak hegyes csuklyás bűnbánókkal, úgynevezett "nazarenos"-okkal, akik közül néhányan a bűnbánat jelképeként fémláncot viselnek. A szokásos húsvéti ételek közé tartozik a Roscón de Pascua élesztőtésztából készült sós "koszorú".
Húsvét Oroszországban
Az oroszok az ortodox húsvéti ünnepségek során pirosra festik a tojásokat, hogy Krisztus vérét jelképezzék. A tojásokat aztán megáldják a templomokban, és húsvéti ebédre fogyasztják el. A tojáshéjat szögekkel törik fel, hogy Jézus szenvedésére emlékezzenek.

5 tipp a húsvéti kártyákhoz

A karácsony és a húsvét az év egyetlen két olyan ünnepe, amikor üdvözlőlapokat küldünk. De mi értelme újra és újra elküldeni? Van néhány tippünk a számodra:
E szép házba nyitottam,
Nefelejcset találtam,
Nem hagyhatom hervadni,
Meg szabad-e locsolni?
Rózsa, rózsa, szép virágszál,
szálló szélben hajladozzál,
napsütésben nyiladozzál,
meglocsollak: illatozzál!
Mosolyog a napsugár,
mosolyog az ég is,
locsolkodok, tojást kapok,
s mosolygok majd én is.
Erdély közepében kinyílott a rózsa,
Az elhagyott magyar nemzet gyönyörű bimbója.
Megöntözném százszor is én, szálljon áldás rája.
Ne legyen a magyar nemzet szomorú és árva.
Locsoljuk és áldjuk ezt a szép virágot,
ez terem a magyar népnek édes szabadságot.
Jó reggelt, jó reggelt, kedves liliomszál,
Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!
Kerek erdőn jártam, piros tojást láttam,
Bárány húzta rengő kocsin mindjárt ide szálltam.
Nesze hát rózsavíz, gyöngyöm, gyöngyvirágom!
Hol a tojás, piros tojás, tarisznyámba várom!

Húsvéti dekoráció

Azon gondolkodik, milyen dekorációval gazdagítsa otthonát? Számos ötletünk van a húsvéti dekorációkhoz. A tipikus húsvéti dekorációk közé tartozik a kagylókkal díszített vagy fűzfavesszőből készült húsvéti koszorú. Ezt elhelyezheti beltérben az ajtókon és a falakon.

Szeretnéd díszekkel gazdagítani otthonod? Ha húsvéti dekorációról van szó, több ötlet is lapul a tarsolyunkban. A kagylókkal díszített vagy fűzfavesszőből készült húsvéti koszorúval nem lőhetsz mellé. A beltérben, illetve az ajtókon és a falakon is elhelyezheted őket.
Mi lenne a húsvét feldíszített tojások nélkül. Különböző módon díszítheted őket. A leggyakoribbak a festék, a viaszfesték vagy a matrica. A Bonami oldalon más érdekes technikákhoz is találsz inspirációt:

Milyen lenne a húsvét díszes tojások nélkül, amiket különböző módokon szépítgethetsz? A festék, a viaszfesték és a matrica ilyenkor általában előkerül. A Bonami oldalán több technikából is inspirálódhatsz:
Szintén népszerűek a különböző kültéri dekorációk, például a természet szépségeivel és a húsvéti tojásokkal díszített kosarak, dobozok vagy ládák, illetve a tavaszi virágokkal díszített nagy vázák. De ha nincs időd alkotni, nézz szét a húsvéti dekorációk kategóriában, ahol rengeteg gyönyörű termék vár rád.

Húsvéti ételek

Mindenki ismeri a hagyományos húsvéti ételeket, mint a tojás, a sonka, torma és újhagyma. Kipróbálnál idén néhány kevésbé ismert ételt?

 • Pučálka - csíráztatott borsó, amelyet forró vajban sütnek, majd borsoznak és sóznak. Édesen is elkészíthető mazsolával vagy mézzel és fahéjjal.
 • Macskatánc - főtt lencse és dara pirított keveréke, fokhagymával, pirított apróra vágott hagymával és majoránnával fűszerezve.
 • Shumajstr - sült főtt bab és dara, fokhagymával, majoránnával és pirított hagymával ízesítve.
 • Leveles tésztából készült madárkák - a tésztát először vékony tekercsekké sodorják, csomózzák, a hosszabbik részét lelapítják és mazsolával díszítik. A tésztának madár alakot kell öltenie, a mazsolával díszített rész a fejét ábrázolja.