Prémium márkák akár 30% kedvezménnyel | Spórolj még ma →
10%-os tavaszi akció a SZIATAVASZ10 kóddal | Spórolj még ma →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Karácsonyi mézeskalács: Recept és dekor tippek

Az illatos és szépen díszített mézeskalácsok minden karácsonyi asztal fénypontjai. Ahhoz, hogy ezek az édességek ne hiányozzanak az asztalodról, íme néhány recept és tipp, hogyan díszítheted a sütiket minimális erőfeszítéssel, de nagyszerű eredménnyel.

Álljunk is neki! Süss finom mézeskalácsokat a Konyhában Zuz blogger receptje alapján.

Hozzávalók a tésztához

  • 520 g átszitált sima liszt
  • 225 g átszitált porcukor
  • 105 g vaj
  • 3 egész tojás
  • 2/3 teáskanál sütőpor
  • 1,5 evőkanál mézeskalácsfűszer
  • 6 evőkanál méz
  • 3 evőkanál holland kakaó

Hozzávalók a mázhoz

  • 200 g extra finom porcukor (legalább kétszer átszitálva)
  • 1 tojásfehérje
  • 1 evőkanál citromlé
  • ételfesték

A tészta elkészítése

Mielőtt elkezdjük, legalább 20 perccel előtte vegyük ki a vajat a hűtőből, hogy az megpuhuljon.

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, azaz az átszitált lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, a mézeskalácsfűszert és a kakaót.

Ezután adjuk hozzá a tojásokat, a megpuhult vajat és a mézet.

Egyengessük össze, és dolgozzuk tömör tésztává. Győződj meg róla, hogy a hozzávalók alaposan összeálltak. Ha konyhai robotgépet használsz, vesd be a dagasztó habverőt, és legalább 5 percig hagyd dolgozni, hogy egységes tésztát kapj.

A kész tésztát csomagold fóliába, és hagyd pihenni a hűtőben egy éjszakán át. Ha sietünk, legalább 4 órán át hagyjuk pihenni a tésztát a hűtőben.

Mézeskalács sütés

A sütőt melegítsük elő 170°C-ra.

A kihűlt tésztát vágjuk darabokra. Nyújtsd ki őket egy sodrófával körülbelül 0,5 cm magas lapokká. A kedvenc süteményvágó formáiddal vágjunk ki egyedi formákat, és helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tortaformára.

Süssük 8-10 percig 170 °C-on.

A sütőből való kivétel után azonnal kenjük meg a forró darabokat felvert tojássárgájával, így szép fényt kapnak. Hagyjuk a sütidarabokat egy fémrácson kihűlni. Ha kihűltek, kezdjük el a díszítésüket.

Díszítésre fel!

Készítsük el a mázat.

Először is szitáljuk át alaposan a cukrot, hogy ne képezzen csomókat a cukormázban, amik eltömítenék a habzsákot.

Konyhai spatulával egy tálban krémesre keverjük a cukrot, a citromlevet és a tojásfehérjét, hogy sima állagú legyen. A hozzávalókat mindig kézzel keverd össze, a keverőgép levegőt hajtana bele, és a máz szétmorzsolódna.

A tojásfehérjés máz ráadásul nem érintkezhet fémtárgyakkal, hogy megőrizze színét és állagát. Nem szabad, hogy a tányéron megolvadjon, és a spatula eltávolításakor csúcsokat kell képeznie.

Töltsd meg a habzsákot a mázzal, és díszítsd tetszés szerint.

Bonami tipp

A fel nem használt mázzal teli tálat mindig fedd le egy nedves ruhával.

A máz hajlamos besűrűsödni, ezért kis adagokban adagold. Közben a fel nem használt zacskókat tárold a hűtőben.

A mázat mindig még aznap használd fel.

Bonami tippek a mézeskalács díszítéséhez

  • Sima vonalakat készíthetsz, ha nem érinted a kezeddel a felületet, és megpróbálod úgy fektetni a cukormázat, mint egy madzagot.
  • Egy másik klasszikus technika a mézeskalács borítása. Amikor a cukormázat kissé, körülbelül fél teáskanálnyi vízzel hígítod. Egy zacskóba töltöd a keveréket, és fogpiszkálóval vagy ecsettel szétkened az egész mézeskalácson, hogy sima bevonatot képezzen.
  • Ha nem szeretnéd cukormázzal díszíteni a mézeskalácsot, próbáld ki a dombornyomott sodrófával, hogy érdekes mintát készíts a tésztán, mielőtt kivágod. Egy másik lehetőség a sütinyomók.
  • Kipróbálhatod a repedezett technikát. Szilvapálinkát és ehető fehér színezőport keverj sűrű pasztává. Ecsettel kenjük be a keveréket a kivágott formákra, és hagyjuk megszáradni sütés előtt. Meg kell repedniük, mielőtt betennéd őket a sütőbe. Ezután süssük meg őket.

Bonami tippek a puha mézeskalácsokhoz

  • Mindig csak addig süsd a mézeskalács sütiket, amíg rózsaszínűek lesznek.
  • A mézeskalácsokat szalvétával bélelt papírdobozba tegye, és hűvös, ésszerűen nedves kamrában tárolja. A túlzott nedvesség miatt a sütik megpenészedhetnek.
  • Ha egy félbevágott almát teszünk a papírdobozba a mézeskalács sütik közé, az segít megpuhítani őket. Az almát héjával együtt tegyük bele, hogy ne tegye tönkre a mézeskalácsot.
  • Kipróbálhatod az alma helyett a kenyérdarabokat is.

Fotó: In kitchen with Zuz