15%-os tavaszi akció az APRILIS15 kedvezménykóddal | Spórolj még ma →
Mid Season Sale | Vásárolj akár 30%-kal olcsóbban →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Életed első konyhája? Itt a lista, hogy mit szerezz be hozzá

Kateřina Chourová
Kateřina Chourová
Bonami Blogger

A konyha berendezése nagy kihívás. Különösen, ha a legelső konyhádról van szó. Serpenyők, fazekak, tálak és mindenféle kütyü... Nem csoda, hogy a kezdő hobbiszakácsok fejében van egy kis zűrzavar. Azért, hogy ne pazarolj időt és pénzt felesleges dolgokra, összeállítottunk egy listát azokról a konyhai eszközökről és kiegészítőkről, amelyek nem hiányozhatnak egyetlen háztartásból sem.

Ha idővel egyre jobban belemélyedsz a kulináris élvezetekbe, fokozatosan tovább bővítheted a gasztronómiai eszköztárad.

Serpenyők és edények

Legalább egy egyszerű edénykészletre mindenképp szükség lesz. A legelején is kell minimum egy nagyobb fazék, egy lábas és egy serpenyő. Az edény mérete legalább 2,5–3 liter legyen.

A serpenyőből elég lehet a kisebb, 24-26 centiméter átmérőjű darab. obb, ha mélyebb, amiben nem csak palacsintát, de akár ázsiai ételeket is készíthetsz négy fő számára. Az edények anyagát a főzőlap típusának megfelelően válaszd ki. És ne felejts el fedeleket is beszerezni!

Bonami tipp:
Ha időt akarsz spórolni, szerezz be igazán profi edényeket, amikkel a főzés gyorsabb és ezért gazdaságosabb is.

Kések és vágódeszkák

Bár a menő séfeknek sosem lehet elég késük, a kezdőknek az elején elegendő négy darab - egy univerzális kés, konyhakés, például egy Santoku, egy hámozókés, egy kenyérvágó kés és egy szakácskés.

Vágódeszkából háromra lesz szükség, egy a péksüteménykhez, egy a húshoz, egy pedig a zöldségekhez és gyümölcsökhöz. A fából készült vágódeszkákra ráteheted a forró edényeket, és felszolgálhatod rajta a nasikat, a műanyagok pedig könnyebben karbantarthatók, és nem veszik át az ételek illatát. Jó, ha mindkettőből van a konyhádban.

Alapvető konyhai készülékek

Elektromos vízforraló nélkül nem nagyon van háztartás. Gyorsan felforralhatod vele a vizet, és szabadon marad egy főzőlap, miközben ezt használod forralásra. A desszertek készítésekor nem hiányozhat egy mérleg és egy habverő - legyen ez akár egy klasszikus kézi, gépi mixer vagy pedig egy botmixer.

Nem tudod elképzelni a reggelit vagy a vacsorát pirítós nélkül? Akkor hűséges társad lesz a kenyérpirító, de ha nem akarsz rá beruházni, egy minőségi serpenyő is megteszi.

Tálak

Feltétlenül több, különböző méretű tálra is szükséged lesz. Ha kevés a hely a konyhaszekrényben, válassz egymásba tehető szettet, amivel sok helyet takaríthatsz meg. A műanyag tálak könnyűek, rozsdamentes acélból készült darabokban pedig elegánsabb tálalni. A nagyobb tálak ideálisak a tészták és saláták összekeveréséhez, a kisebbek pedig a nasik tálalására.

Sütőedény vagy tepsi

Ha van sütőd, miért is ne használnád? Gyorsan és egyszerűen készíthetsz benne finomságokat egy sütőedény vagy egy mélyebb tepsi segítségével. Akár fél órán belül elkészül a finom ebéd vagy vacsora.

Konyhai eszközök

Az élelmiszerek készítéséhez és tálalásához sokféle eszközre van szükség. Ezért szerezz be néhány jó fakanalat, szilikon spatulát és sodrófát! A szilikonból készült eszközök praktikusak és könnyen tisztíthatók.

Szükséges apróságok

És végül ne feledkezz meg az apróságokról sem! Szerezz be dugóhúzót, konzervnyitót, szűrőt, húsklopfolót, tojásszeletelőt és egy négyszögletes, sokoldalú reszelőt. És indulhatnak is a kulináris kalandozások!