Mid Season Sale | Vásárolj akár 30%-kal olcsóbban →
Tavasz otthon és a szabadban | Inspirálódj →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Mindenki kedvence, a linzer: Recept és tárolási tippek

Egy klasszikus, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalról - a Linzer sütik. Ez nem meglepő, hiszen szinte mindenki szereti, ráadásul isteni vanília illattal tölti meg otthonod.

Próbáld ki In kitchen with Zuz blogger linzer süti receptjét, és inspirálódj tippjeinkből!

Hozzávalók a tésztához

  • 500 g átszitált sima liszt
  • 330 g hűtött vaj
  • 160 g átszitált porcukor
  • 4 g sütőpor
  • ½ vaníliarúd vagy 7 g vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • ½ teáskanál citromhéj

Hozzávalók a töltelékhez

  • lehetőleg házi lekvár

A linzertészta elkészítése

Keverjük össze az összes száraz hozzávalót egy tálban, majd keverjük bele a vajat, a tojást, a citromhéjat és a vaníliát. Addig gyúrjuk, amíg sima, kemény és fényes tésztát kapunk.

A kész tésztát csomagoljuk fóliába, hagyjuk pihenni és megdermedni a hűtőben a következő napig.

Ha kevés az időnk, hagyjuk a tésztát legalább 2 órán át a hűtőben pihenni.

Elkészítés

A pihentetett tésztát darabonként nyújtsuk ki egy sodrófával és a kedvenc süteményvágóinkkal vágjuk ki. A kész formákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.

Süssük a sütőben 170 °C-on körülbelül 7 percig. Sütés után azonnal vegyük ki a sütiket a forró tortaformáról, nehogy megégjenek. Miután kihűltek, rakjuk egymásra a sütidarabokat.

Ezután csak kend meg az egyes darabokat a kedvenc lekvároddal. Általában a savanykásabb fajtákat, például eper- vagy ribizlilekvárt ajánljuk ezekhez az önmagukban is nagyon édes sütikhez.

Tálalás előtt még cukrot is adhatunk hozzá.

Tippek a linzer sütik sütéséhez

  • Mindig használj vajat, mivel az nem tartalmaz vizet, ami a sütés során befolyásolhatja a sütik formáját.
  • A linzerkeksz az egyik legtörékenyebb süteményfajta. A vajat és a tojást ezért hűteni kell.
  • Gyorsan dolgozzuk fel a tésztát, hogy a vaj ne melegedjen fel, ami befolyásolná a tészta állagát. A linzer sütiknél fontos, hogy gyorsan készítsük el a tésztát.
  • Tartsd szemmel a sütiket, hogy a kis formák ne égjenek meg. A színüknek meglehetősen világosnak kell lennie.
  • A linzertésztára nyomhatsz mintákat is, hogy egyedibb sütiket készíthess.

Tippek a linzer sütik tárolására

  • Tárold őket egy szalvétával kibélelt papírdobozban. A süteményeket is takard le egy szalvétával, mielőtt lezárod a fedelet.
  • Tárold fűtetlen helyiségben, lehetőleg kamrában.
  • Legalább egy-két hétig várj, amíg a sütik megdermednek.

Fotó: In kitchen with Zuz