15% kedvezmény a FEBRUAR15 kóddal | Spórolj még ma →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Valentin-nap

Közeleg a Valentin-nap! Nem tudod, mivel lepd meg kedvesed? Engedd át nekünk Cupido szerepét! Segítünk megtervezni a romantikus pillanatokat és kiválasztani a legjobb ajándékot. Szeretnél valami egyedi meglepetést, egy gyertyafényes Valentin-napi vacsorát vagy esetleg egy közös moziestét? A Bonaminál mindent megtalálsz, amire szükséged lesz a szerelmesek ünnepéhez.

Mikor van Valentin-nap?

A Valentin-napot minden évben február 14-én ünneplik és a szerelmesek ünnepének nevezik. Lehetséges, hogy eddig nem tudtad, de története Európából indult útnak. Bár elsősorban az angolszász országokból származik, a világ minden táján ünneplik.

A Valentin-nap története

Kíváncsi vagy, ki volt Szent Valentin? Utazzunk csak vissza egy kicsit az időben az ókori Rómába, ahol február 14-én kivégezték a bátor Valentin püspököt, aki a császár szigorú tiltása ellenére szerelmespárokat házasított össze. A tisztulás és a termékenység ünnepe, a Lupercalia ugyanerre az időre esett, így a férfiak lányok neveit húzták ki a szerelem urnájából. A következő évben így ők lettek volna a szerelmeik.
A két esemény valószínűleg egybeolvadt az idők során, így végül manapság a Valentin-nap a romantikus vacsorák, rózsák és csokoládék ünnepe.
Mindenekelőtt a szeretet ünnepe, így te döntöd el, kivel és hogyan szeretnéd megélni ♥.

Hogyan ünneplik a Valentin-napot a világ különböző tájain?

A Valentin-napot mindenki a maga módján ünnepli. Akad, aki kedvenc éttermébe látogat el egy különleges menü kedvéért, akad, aki egy gyertyafényes vacsora mellett teszi le a voksát. Mások a romantikus élményeket részesítik előnyben, így a wellness, a közös masszázs és a hőlégballonozás is szóba jön.

De egy dolog közös, a szívből jövő ajándékok. A leggyakoribbak a virágok, csokoládék, ékszerek vagy fehérneműk. Ha idén valami egyedibbet szeretnél ajándékozni kedvesednek, nézd meg Valentin-napi ajándékok oldalunkat, ahol rengeteg lehetőség közül választhatsz:
A Valentin-napot azonban nem minden országban ünneplik úgy, mint nálunk. Ismerd meg a Valentin-nap ünneplésének öt legérdekesebb módját!
Japán
Japánban a Valentin-nap a férfiak kényeztetéséről szól. A nők ajándékokkal halmozzák el partnereiket és barátaikat, hogy kifejezzék szeretetüket.

Nem kell azonban amiatt aggódni, hogy a nők megvonják a kényeztetést. Március 14-én ünneplik az úgynevezett Fehér Napot, amely hasonló a Valentin-naphoz. Ezen a napon a férfiak megajándékozzák feleségüket és nő barátaikat. Van egy íratlan szabály is, miszerint az ajándék értéke 2-3-szorosa kell, hogy legyen annak az ajándéknak, amit egy férfi kapott Valentin-napon.
Dél-Korea
Japán szomszédaiktól inspirálva a dél-koreaiak a Valentin-napot és a Fehér Napot is megünneplik. De ez még nem minden. Egy másik ünnepet, amelyet Fekete Napnak neveznek, április 14-én rendezik meg. Ez az ünnep az egyedülálló embereké, akik étteremben ebédelnek, és hagyományos dél-koreai ételt fogyasztanak. Egyesek úgy vélik, hogy ez az ünnep az egyedülálló élet ünnepe, míg mások azért tartják meg, mert nem tudtak résztvenni az előző eseményeken.
Dánia és Norvégia
Norvégiában és Dániában viszonylag újnak számít a Valentin-nap. A férfiak február 14-én "Gaekkebrev" névre hallgató vicces verset küldenek a nőknek Valentin-napra. Ezek a kártyák névtelenek, de megtalálható benne a feladó nevének betűinek száma. A nőknek húsvétig ki kell találniuk, ki küldte a kártyát. Ha a nő kitalálja a feladó nevét, húsvéti tojást nyer. Ha nem oldja meg a rejtvényt, akkor a tojást inkább annak a feladónak kell odaadnia, aki csupán állítja, hogy ő a szerző.
Fülöp-szigetek
Február 14-én párok százai mondják ki együtt a boldogító igent a bevásárlóközpontok vagy más nyilvános helyek közepén.
Olaszország
Szent Valentin napját eredetileg a tavasz beköszöntével ünnepelték Olaszországban. Ezen a napon a szerelmesek parkokban és kertekben gyűltek össze, hogy zenével, sétákkal és szerelmes versek felolvasásával szórakoztassák egymást. A hagyomány szerint a fiatal, hajadon lányok hajnalban keltek. Az első férfi, akit Valentin-napon láttak, állítólag egy éven belül a férjük lett. Legalábbis hasonlítania kellett a leendő vőlegényre.