Fürdőszobai termékek akár 15% kedvezménnyel | Spórolj még ma →
Mid Season Sale | Vásárolj akár 30%-kal olcsóbban →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Valentin-napi fánk recept

Az amerikai fánkok tetején cukormáz és gazdag díszítés található, azonban meg is lehet tölteni, például málnával. Készítsd el őket receptünk alapján! Garantáljuk, hogy az egész család odalesz érte!

Mire lesz szükségünk?

A tésztához:
  • 250 g liszt,
  • 30 g cukor,
  • 2 tojássárgája,
  • 35 g olvasztott vaj,
  • 100 ml langyos tej,
  • csipetnyi só,
  • 1/2 teáskanál reszelt citromhéj (kihagyható).

    Tészta:
  • 10-15 g élesztő,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 25 ml langyos tej.

    Málnamáz:
  • 100 g fagyasztott vagy friss málna,
  • 1 evőkanál citromlé,
  • 100-150 g finomra őrölt cukor.
  • A fánkhoz szánt málna cukormáz fagyasztott vagy friss málnából és cukorból készül.

    A fánkhoz szánt málna cukormáz fagyasztott vagy friss málnából és cukorból készül.

    A fánkon lévő mázat díszítheted akár aszalt gyümölccsel, dióval és hasonló finomságokkal.

    A fánkon lévő mázat díszítheted akár aszalt gyümölccsel, dióval és hasonló finomságokkal.

    Hogyan kell elkészíteni a tésztát és a mázat a fánkokhoz?

    1. Először is készítsük el a kovászt. Morzsoljuk az élesztőt egy tálba, keverjük össze a cukorral, majd öntsük hozzá a langyos tejet, fedjük le, és várjuk meg, amíg felfut.
    2. Közben készítsük el a tésztát. Az átszitált liszthez adjuk hozzá a csipet sót, a cukrot, a tojássárgáját, az olvasztott vajat, a langyos tejet és a citromhéjat.
    3. Adjuk hozzá a kovászt a keverékhez.
    4. Készítsünk konyhai robotgépben vagy kézzel tökéletesen sima és rugalmas tésztát. Ez legalább 10 percet vesz igénybe. A kész tészta legyen gyönyörűen sima.
    5. Takarjuk le a tésztát egy konyharuhával, és hagyjuk kelni. 2 órán át meleg helyen, vagy 8-24 órán át a hűtőben. Ha a hűtést választjuk, akkor a tésztát idő előtt vegyük ki a hűtőből, és hagyjuk 2-3 órán át kelni.

    Fánk forma:
    6. Tekerjük ki a tésztát kb. 0,5 cm magas lapra, és vágjunk belőle köröket. Minden kör közepén vágjunk ki egy kis kört.
    7. Fedjük le a fánkokat, és hagyjuk kelni további 2 órán át.

    Sütés:
    8. A fánkokat a legjobb mélyebb wokban megsütni, vagy használjunk magasabb és szélesebb edényt. Öntsünk bele annyi olajat, hogy a fánkok úszni tudjanak, és közepes lángon melegítsük fel az olajat. Süssük a fánkokat addig, amíg az olaj teljesen felforrósodik: teszteljük egy tésztadarabbal. Győződjünk meg róla, hogy az olaj nem túl forró.
    9. A fánkokat a felső oldalukkal előre tegyük az olajba. Süssük körülbelül 2 percig, majd fordítsuk meg a fánkokat. A másik oldalukat is süssük további 2 percig.
    10. Tegyük a kész fánkokat papírtörlőre, hogy lecsöpögjön az olaj.

    Málnamáz:
    11. Tegyük a málnát egy lábasba, és öntsük le egy kevés vízzel, körülbelül 2-3 evőkanálnyi megteszi. Adjuk hozzá a citromlevet, és hagyjuk a málnát rövid ideig forrni.
    12. Ha a málna megfőtt, turmixoljuk sima pürévé, és szűrjük át egy szitán, hogy megszabaduljunk a szemektől. 13. A végső feltéthez keverjük össze a finomra őrölt cukrot a málnapürével.
    Befejezés:
    14. Mártsuk a fánkok tetejét az elkészített mázba, és azonnal díszítsük tetszés szerint, mielőtt megszáradna. A mi fánkjainkon pisztácia, szárított málna, ehető virágok, mini mályvacukor, fehér ganache és tojásfehérje máz található.
    15. Tároljuk a fánkokat egy zárható edényben. 3 napig maradnak puhák.

    A tésztából 20 fánkot készítettünk, a kiszúró 5 cm átmérőjű volt.

    További tippek

  • A fánkokat meg is lehet tölteni. Amennyiben málnás tölteléket választunk, kövessük ugyanazt az eljárást, mint a mázzal, de a püré főzésénél használjunk zselét. Ezután szúrjuk át a fánkokat két ellentétes helyen, és töltsük meg egy keskeny heggyel ellátott zacskóval.
  • A mázat olyan sűrűre készíthetjük, amilyen sűrűre csak szeretnénk. Minél több cukrot adsz hozzá, annál sűrűbb lesz.
  • Mit használjunk a díszítéshez? Szórjunk a fánkokra, amit csak szeretnénk. Ez lehet különböző diófélék, bármilyen fagyasztva szárított gyümölcs - zúzott vagy őrölt -, szárított ehető virágok, klasszikus cukros díszítés, különböző csokoládédarabok (pl. forgács, csokoládérizs, apróra vágott csokoládé), vagy olvasztott csokoládé vagy tojásfehérje máz.