Bonami-napok: akár 40% kedvezmény | Spórolj most →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Hogyan tisztítsd a kanapét?

Beáta Vaňková
Beáta Vaňková
Bonami Blogger

A kanapék a háztartások egyik leggyakrabban használt bútorai. A gyakori használat során az ülések gyorsan elhasználódnak vagy bepiszkolódnak, ezért rendszeresen ápolni kell őket, hogy megjelenésük sokáig újszerű maradjon. Tippeket adunk, hogyan tisztítsd meg bőr-, szövet- és velúr ülőgarnitúráid hatékonyan és gyorsan.

Hogyan tisztítsd meg a bőrkanapét?

• Első lépésben töröld le egy pamutkendővel a bőrkanapét, a redőkben megbújó porról se feledkezz meg!

• A mélytisztításhoz használj direkt bőr ülőgarnitúrákhoz kifejlesztett terméket. Sima, hasítótt vagy anilin bőrre való termékek is kaphatók. Kerüld el azokat a vegyszereket, amik repedéseket okozhatnak a bőrön.

• A bőrkanapét félévente egyszer impregnálni is kell , hogy taszítsa a vizet.

Szövet kanapé tisztítása

• A szövet ülőgarnitúrákat a legnehezebb karbantartani. Az első lépés a száraz tisztítás . Ez azt jelenti, hogy át kell porszívózni a kanapét. Kerüld a túl erős szívóerőt, nehogy megsérüljenek a kárpit szálai.

• Ezután kezdd el a kézi tisztítást egy speciális, szövetkárpitokra kifejlesztett tisztítószerrel. Használj puha szivacsot vagy kendőt a termék felviteléhez. Kerüld el a keféket és a színes mosogatószivacsokat, mert ezek károsíthatják a szálakat és foltokat hagyhatnak a kanapén.

• Nedvesítsd be a kanapé felületét tiszta vízzel, majd óvatosan töröld át tisztítószeres ruhával. A kanapé teljes felületét mindig varrástól varrásig tisztítsd meg, hogy ne váljon térképszerűen foltossá az anyag. Végül töröld át a kanapét nedves ruhával.

Velúr kanapé tisztítása

• Ha leöntöd az ülést, mindig azonnal itasd fel a kiömlött folyadékot egy tiszta, nedvszívó kendővel vagy papírtörlővel . Ezután óvatosan vizezd be az érintett felületet, és hagyd megszáradni.

• Rendszeresen és persze óvatosan porszívózd át a kanapét, hogy eltávolítsd a port, ugyanakkor ne sértsd meg az anyag szerkezetét. Az ellenállóbb foltokhoz mosogatószert is használhatsz.

• A bársony vagy velúr ülőgarnitúrákat is gőzölheted, ám a bársony hajlamos a gyűrődésre.

Így tisztítsd meg a kanapét szódabikarbónával

1. Keverj össze 1:2 arányban szódabikarbónát és vizet. Az így képződő pasztát bor-, kávé- és teafoltokra vagy zsírfoltokra is felviheted. A szódabikarbóna a kellemetlen szagokat is eltávolíthatja az ülőgarnitúrákból.

2. Vidd fel a pasztát szivaccsal vagy spatulával a leginkább érintett területekre, és hagyd hatni 20 percig .

3. Mosd le a szódabikarbónát a foltokról langyos vízzel, majd töröld át a felületet egy puha ruhával.