15% kedvezmény a TAVASZ15 kedvezménykóddal | Spórolj még ma →
Flair Rugs szőnyegek 20% kedvezménnyel a FLAIR20 kóddal | Spórolj még ma →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Semla áfonyalekvárral és marcipánnal

Martina Hendler
Martina Hendler
Bonami Blogger

A semla egy népszerű finomság Skandináviában, tulajdonképpen egy mandulával és tejszínhabbal töltött buci. Jellemzője a gazdag, sűrű élesztős tészta, amit kardamommal fűszereznek.

Mivel ez egy igazán isteni desszert, amit nem lehet megunni, Mateja Delakorda cukrász egy új, téli változattal rukkolt elő. És egy tippje is van - ha nincs kardamom otthon, használj vaníliás cukrot. Az íze persze más, viszont könnyebben beszerezhető.

Szükséged lesz:

16 darab 40 grammos adaghoz:
  • 125 ml tej
  • 25 g friss élesztő
  • 300 g liszt
  • 70 g cukor
  • 1 felvert tojás
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • egy evőkanál kardamompor vagy bourbon vaníliás cukor
  • 80 g puha vaj

A töltelékhez:

  • 300 g áfonyalekvár
  • 30 g marcipán
  • 250 g mascarpone sajt
  • 150 g édes tejszín
  • 2 evőkanál porcukor

Kiegészítés:

  • felvert tojás + evőkanál tej
  • cukor a díszítéshez

Ekészítés:

  1. Öntsd a tejet egy keverőtálba, morzsold bele az élesztőt, majd adj hozzá egy evőkanál cukrot és 2 evőkanál lisztet (a teljes mennyiségből). Keverd össze, és várj 10 percet, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni.
  2. Add hozzá a többi hozzávalót, a vaj kivételével, és lassan gyúrd össze. 5 perc elteltével apránként add hozzá a puha vajat. Gyúrd további 10 percig. A sima és lágy tésztát formázd golyóvá, és fedd le a tálat 10 percre.
  3. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
  4. Nyújtsd ki a tésztát egy lisztezett felületen, és oszd 16 darabra. Ha leméred őket, mindegyiknek kb. 40 g-nak kell lennie. Formázz minden darabból golyót. Tedd őket a tepsire, takard le egy ruhával, és hagyd kelni még 60-90 percig, attól függően, hogy milyen meleg a szoba. A tészta sok vajat tartalmaz, ezért a kelesztési folyamat lassabban halad.
  1. A sütőt melegítsd elő 200 fokra.
  2. Kend meg a golyókat a felvert tojással és a tejjel, és tedd be őket a sütőbe 15-20 percre, amíg aranybarnára nem sülnek. A megsült bucikat tedd át egy rácsra, és hagyd őket kihűlni.
  3. Tedd a lekvárt egy tányérra, reszeld rá a marcipánt, és keverd bele.
  4. Készítsd el a krémet: Verd fel az édes tejszínt, a vége előtt egy kicsivel pedig add hozzá a mascarponét. Verd kemény habbá, és add hozzá a cukrot. Öntsd át egy tetszés szerinti fúvókával ellátott cukrász zacskóba.
  5. Vágd le a golyók tetejét, vájd ki egy kicsit, és töltsd meg egy teáskanálnyi lekvárral. A tetejére tegyél egy kanálnyi krémet. Fedd be a levágott résszel, és szórd meg porcukorral.