Több mint 30 000 termék garantált karácsony előtti kiszállítással →
4 000 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Karácsonyi kuglóf, az asztal sztárja: 2 különleges recept

Képzeld el, hogy frissen sült kuglóf illata tölti be az otthonod. Jól hangzik, ugye? Akkor nézd meg két fantasztikus kuglóf receptünket, amikkel nagy sikert arathatsz az ünnepi asztalon! Gyere, és az idei karácsonyi kuglófot süsd és díszítsd velünk!
Süsd és díszítsd velünk az ünnepi kuglófot!

Süsd és díszítsd velünk az ünnepi kuglófot!

Gluténmentes karácsonyi kuglóf

Ezt a kuglófot gluténmentes liszttel és klasszikus liszttel is megsütheted. Mindkét változatban aranylóan ropogós felületet és puha tésztát kapsz. Nagyon egyszerű és gyors, nem csak karácsonyra.
A tésztához

  • 4 tojás
  • 2 bögre cukor
  • 1 bögre gluténmentes liszt
  • 1 bögre kókuszreszelék (vagy darált dió stb.)
  • 200 ml tejszín
  • 10 g sütőpor
A díszítéshez
  • csokoládémáz
  • narancsszeletek
  • gránátalma
  • citromfű vagy menta
  • Elkészítés

    1. Először verd fel a tojásokat a cukorral.
    2. Öntsd bele a tejszínt, és óvatosan keverd bele a lisztet, a kókuszt és a sütőport.
    3. Süsd 170 fokos sütőben körülbelül 35-40 percig. Ez azonban a sütődtől is függ, ezért igazítsd hozzá a sütési időt.
    4. Fordítsd ki a kuglófot, és csokoládéval, narancsszeletekkel és citromfű levéllel díszítsd.
    A formát alaposan kend ki vajjal.

    A formát alaposan kend ki vajjal.

    A vaj után szórd be liszttel.

    A vaj után szórd be liszttel.

    Lassan öntsd bele a tésztát.

    Lassan öntsd bele a tésztát.

    Ha márványos kuglófot szeretnél, most öntsd bele a másik színű tésztát is.

    Ha márványos kuglófot szeretnél, most öntsd bele a másik színű tésztát is.

    Sütés után 5-10 perccel a kuglóf már jól kifordítható.

    Sütés után 5-10 perccel a kuglóf már jól kifordítható.

    Miután kihűlt, el is kezdheted a díszítést.

    Miután kihűlt, el is kezdheted a díszítést.

    Diós kuglóf csokoládémázzal

    Ez a karácsonyi kuglóf még ünnepibb, sok diót tartalmaz, aminek az íze jól kiemelkedik benne. Elkészítése egy kicsit több munkát igényel, de a finom eredményért mindenképpen megéri!
    A tésztához

    • 3 tojássárgája
    • 3 tojásfehérje
    • 120 g vaj
    • 150 g cukor
    • 200 g finomliszt BL55
    • 150 g darált dió
    • 130 ml tej
    • 5 g sütőpor
    A tortamázhoz és a díszítéshez

    • 100 g 70%-os csokoládé
    • 100 ml tejszín
    • Mogyoró, diófélék és gyümölcsök, ízlés és szezon szerint.
    Elkészítés

    1. Verd habosra a tojássárgáját, a vajat és a cukrot.
    2. Add hozzá a lisztet, a diót, a tejet és a sütőport.
    3. Ezután verd kemény habbá a tojásfehérjét, és óvatosan forgasd bele a tésztába.
    4. A tésztát öntsd a kivajazott formába, és 170 fokon süssük kb. 35-40 percig.
    5. Fordítsd ki a kuglófot. A csokoládét dobd bele a forró tejszínbe. Hagyd megolvadni, amíg csokoládémáz nem lesz belőle.
    6. Kanalazd a mázt a kuglófra, és díszítsd ízlés szerint gyümölccsel, dióval, csokoládéval.

    Gyakran ismételt kérdések

    Hogyan készíthetek márványos kuglófot?

    Oszd a a tésztát két részre, és az egyikhez adj kakaót. Ezután a világos és a sötét tésztát felváltva öntsd a formába, és egy nyársat óvatosan, körkörös mozdulatokkal futtass át rajta, hogy a két tészta összekeveredjen.

    Honnan lehet tudni, hogy megsült-e a kuglóf?

    Úgy, hogy ha beleszúrsz egy nyársat, és amikor kihúzod, az tiszta marad, rátapadt tészta nélkül. A másik jel az, ha a kuglóf kissé elhúzódik a forma oldalától, és aranyszínű lesz.

    Hogyan készíthetek egyszerű csokoládémázat a kuglófra?

    Forrósíts fel a mikróban 100 ml habtejszínt. Ezután azonnal törj bele egy tábla étcsokoládét. Várj körülbelül 2 percet, és keverd össze, hogy szép sima masszát kapj. Ezt a mázat más desszertekhez, fagylaltokhoz és gyümölcskelyhekhez is használhatod.