Mid Season Sale | Vásárolj akár 40%-kal olcsóbban →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Ötletek betonból: Készíts virágcserepeket, vázákat és dekorációkat!

Iva Baltaretu · 2021 április 28.

Az elmúlt években divatba jöttek a beton bútorok és kiegészítők. Neked is tetszenek? Készítsd el otthon a sajátjaidat! Íme néhány tipp, amelyeket kevés eszközzel, egyszerűen megvalósíthatsz.

Szerezd be a hozzávalókat!

Először is pár szó a betonról és a formákról. Megvásárolhatod, de otthon is előállíthatod őket. Sőt, ha igazán környezettudatos akarsz lenni, akkor hulladékot is újrahasznosíthatsz.

Beton

Mi az építkezésből megmaradt betont használtuk fel, ami egy sima betonkeverék, tehát csak vizet kell hozzáadni. Magad is elkészítheted a betonkeveréket cementből és homokból, 1:3 arányban.

Formák

A beton más tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kerámia, tehát nem formázható kézzel, hanem öntőformára lesz szükséged. Öntéskor a beton tökéletesen alkalmazkodik a formához - minél simább a felület, annál simább a keletkező beton. A legideálisabb forma műanyagból készül. Használhatod például joghurt vagy sajt csomagolását, vagy akár egy fényfüzér négyzet alakú dobozát is.

A formát hobbi- vagy művészkellékboltban is megvásárolhatod. Alternatív megoldásként a műanyag tálak és edények között is sok érdekes darabot találhatsz.

Egy másik lehetőség az, hogy magad készíted el régi, vagy modellezők által használt anyagból. Egyszerűen megrajzolod a mintát, kivágod a darabokat, és ragasztószalaggal rögzíted. Egy ilyen mintát többször is felhasználhatsz.

Milyen formát ne használj?

• Az üveg és a fém hajlamos a betonra tapadni, ezért nem tudnád őket eltávolítani a művelet végén.

• Nem ajánljuk a karton, vagy más nedvszívó anyag használatát, ugyanis felszívják a vizet, amelyre aztán megszilárdulás során szükség lenne. Az eredmény egy töredezett, rossz minőségű betondarab lesz. A betonkötés kémiai reakció, melynek a víz is elengedhetetlen része.

Betonkeverő edény

Ez lehet egy nagy vödör vagy bármi olyasmi, amelyben kényelmesen összekeverhető a keverék. A műanyag vödör azért is remek, mert másnap kényelmesen ki tudod belőle ütni a megmaradt betont. Soha ne mosogasd a felhasznált eszközöket a mosogatóban vagy a kádban!

Egyéb segédeszközök

Mi legyen még kéznél?

• Tisztító olaj és védőkesztyű

• Egy bot a betonkeveréshez. Valaki régi betonkeverőt, vagy fúrófejet használ, de kisebb mennyiséget egyszerűen kikeverhetsz manuálisan is.

• Ragasztószalag, esetleg olvasztópisztoly és egy kés vagy sniccer a formák kivágásához és összeállításához.

Betonkeverés

1. Önts 4 rész betont és 1 rész vizet a vödörbe! A mennyiséget a formák alapján tudod megbecsülni. Érdemes mindig egy kicsit többel kalkulálni a biztonság kedvéért.

2. Ha saját betonkeveréket szeretnél használni, akkor 3 rész homok, 1 rész cement, 1 rész víz arányban ajánlott kikeverned.

3. Alaposan keverd össze, hogy tömör masszát kapj és ne maradjanak benne száraz részek.

4. Ezután öntheted is a kész betont a formába.

Így készíts betonvázát

1. Kend meg a formát olajjal nagyon vékonyan, hogy ne maradjanak olajnyomok a betonon.

2. Mi egy lámpadobozt és egy joghurtos üveget használtunk a négyzet alakú váza elkészítéséhez. Az üveget a műanyag doboz közepére, fejjel lefelé ragasztottuk le. Szándékosan olyan üveget használtunk, amit aztán megkötés után nem vettünk ki a betonból. Így a váza szilárdulás után rögtön megtölthető vízzel, és használatra kész. Csak a műanyag dobozt vágtuk le a külsejéről.

A váza teteje is gyönyörű sima lett ezzel a módszerrel.

3. Önts betont az előkészített formába szépen fokozatosan, először a pohár körül, majd a tetején, ideális esetben legalább 1 cm-rel az üveg felett!

4. Miután kitöltötted az öntőformát, finoman szúrd meg a tetejét! Így kiszabadítod az esetleges buborékokat, és segítesz a betonnak egyenletesen eloszlani. A keskeny mélyedésekkel rendelkező öntőforma esetén ugyanis előfordulhat, hogy a beton nem oszlik el mindenhol.

Alátét és ékszertartó tálca

1. Kész formákat használtunk, amelyek szilikonból készültek, újrafelhasználhatók és könnyen eltávolítható róluk a megszilárdult beton. Próbáld ki te is!

2. Kézzel segítheted a beton egyenletes eloszlását.

3. Egy vonalzóval szépen elsimíthatod a beton tetejét.

4. Rázd meg a formát, hogy ne maradjon légbuborék a betonban!

Tip: Ha direkt buborékmintásra szeretnéd a betont, akkor nem kell megráznod a formát.

A kész beton kezelése

Legalább 24 órát, de inkább 48 órát várj, mielőtt a kész betont kiveszed a formából! Légy türelmes, a betonnak időre van szüksége.

• Egyes darabok egyszerűen kicsúsztathatóak, míg sokszor kést kell használni, vagy az egész formát levágni.

• Csiszold át a felületet csiszolópapírral!

• Ragassz filcet vagy gumicsíkokat az újdonsült betontárgyaid aljára, így nem karcolja meg a bútorok felületét.

Tipp: A betont díszítheted festékkel is (például akrillal). Ne fesd le az egész felületet, mert akkor a tárgyad elveszíti a betonban rejlő különleges megjelenését!

További tippek és trükkök a beton használatához

Tényleg soha ne önts maradékot a lefolyóba! Eltömítheti, mivel a beton nedves / víz alatti környezetben is megkeményedik. A maradékot hagyd egy edényben, másnap finoman törd össze, és felhasználatod egy másik betonprojekt töltőanyagaként.

• Ha érdekel a betonozás, járj nyitott szemmel! Rengeteg ötlet vesz körül, amiből inspirálódhatsz, és számtalan felhasználható anyagot is találhatsz a saját háztartásodban, akár a hulladékok között.

• Először gyakorold be az alapokat: próbáld ki, hogy viselkedik a beton, milyen a száradása. Később már kísérletezhetsz is, például betonba önthetsz egy kis vázát vagy gyertyát(bevezető kép + lenti kép). A lehetőségek tárháza végtelen.

• Nem mersz belevágni az otthoni betonkeverésbe, de szereted a betontárgyakat? Vess egy pillantást a Lyon Béton márka bútoraira és tartozékaira ITT!