Applikációnk megújult | Fedezd fel az előnyeit →
4 000 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Bútorfelújítás házilag: Így szépítsd meg a régi dohányzóasztalod

Mielőtt kidobnád a minőségi anyagokból készült bútorokat, inkább újítsd fel őket! Csupán egy kis ügyességre lesz szükséged és már semmi nem állhat az utadba. Mi most egy repedt tömörfa asztallapot próbáltunk megszépíteni. Kíváncsi vagy, hogy sikerült? Olvass tovább!

Az asztalos véleménye

Ezt az asztalt a Bonami outletben vettük, Prágában. Nagyon megtetszett, és tömörfából készült, rusztikus megjelenése pedig különösen megragadott. Egyedül a mi darabunkon volt egy kis repedés, amit valószínűleg egyszerűen a fa okozott - ami lehetett volna kevésbé száraz.
Úgy döntöttem, hogy az új asztalt a műhelyben újítom fel, ahol minden szükséges anyag és felszerelés rendelkezésemre állt, valamint szakértői támogatásban részesültem, amit mindenképpen ajánlok. Az asztalos véleménye: „A repedés a fában már nagyobb volt, és sajnos nem lehetett csak úgy fagyasztani vagy elsimítani. Mi egy kicsit bonyolultabb, de tartósabb megoldást választottunk.”

Anyagok, szerszámok és más eszközök előkészítése a felújításhoz

Mielőtt elkezdtük a felújítást, mindent előkészítettünk, amire szükségünk volt.

 • Szerszámok és felszerelések: formázó körfűrész hosszú asztallal, oszcilláló körcsiszoló, asztalosipari szorítók, vágókés, szúrófűrész
 • Egyéb anyagok: minőségi Titebond III ragasztó, CLOU Hozpaste fa árnyalatú fa gitt, olaj vagy lakk a végső kezeléshez
A felső képen látható az asztal sérülése. Első lépésben eltávolítottuk a fadarabokat, és eltettük őket a későbbi ragasztáshoz. Azokra a darabokra összpontosítottunk, amik a vágás során lerepülnének.

Hogyan lehet kijavítani egy repedést a fa asztallapon?

Mint fentebb írtuk, mi a deszka levágását, a repedés lecsiszolását, majd a deszka visszaragasztását választottuk.

 1. Először szereld szét az asztalt, és csak magával az asztallappal dolgozz. Távolíts el minden olyan fadarabot, ami esetleg kirepülhet a fűrésztől. Tedd őket biztos helyre, hogy később visszaragaszthasd őket.
 2. Keress egy helyet, ahol az asztalt/deszkát kivághatod. Ideális esetben azon a ponton, ahol az asztal a leginkább sérült vagy repedt. A pontos vezetés biztosítása érdekében formázó körfűrészt használtunk. Ideális, ha a vágást a repedés közepén keresztül végzed, hogy mindkét rész egy vonalban legyen. Lehetőség van kézi körfűrész használatára is.
 3. Amenyiben éles fűrészlapot használsz, a vágásnak tökéletesnek kell lennie ahhoz, hogy egyenesre ragaszd.
 4. A vágás mindkét részből levesz egy kis darabot. Ez azt jelenti, hogy a darabok nem fognak egymáshoz illeszkedni, és az illesztés után "fogak" lesznek a deszka szélén. Ezt a szabálytalanságot csiszolással oldottuk meg.

 1. Ha a két rész szépen illeszkedik egymáshoz, elkezdheted összeragasztani őket. Használj fára való ragasztót - ideális esetben polivinil-acetát vagy poliuretán alapú ragasztót, például SOUDAL PU-t, ami enyhén habzik. Az ilyen ragasztókkal készült illesztések szilárdak, vízállóak, csiszolhatók és átlátszóak. Vigyél fel egy vékony réteg ragasztót mindkét részre!
 2. Most fontos, hogy a darabokat összeillesszük és megfelelően összehúzzuk. Ezt asztalosipari bilincsek (vagy merevítők) segítségével lehet elvégezni. A kör alakú asztallap lehúzásához segédtömböket használunk, hogy lehúzza a táblát, és létrehozza a szükséges nyomást - ahogy a képeken is látható. Itt ragaszthatod a helyére a lehullott darabokat is.
 3. Hagyd az asztallapot másnapig száradni!
 4. Másnap csiszológéppel javítsd ki ott, ahol szükséges. Természetesen a ragasztót is csiszold le!
 5. Végül lakkok és viaszok közül választhatsz. Mi lakkot választottunk, ami ismét gyönyörűen kiemeli a fa textúráját. A felújított asztalt aztán kiegészítheted egy vázával, vagy egy puffal is.
A cikket Martina Žilková, a Szeplők című blog írója készítette. A segítségért és a cikk szakszerű lektorálásáért Jiří Rudolf úrnak tartozunk köszönettel.